Miljarden extra overheidssteun voor bedrijfsleven, horeca krijgt meer hulp
Het steunpakket voor het bedrijfsleven wordt uitgebreid en een eerder aangekondigde versobering van de NOW wordt teruggedraaid. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Met de extra maatregelen is zo'n 3,7 miljard euro gemoeid.
De belangrijkste maatregel is een uitbreiding van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het subsidiepercentage wordt verhoogd van maximaal 50 procent, naar maximaal 70 procent.
Ondernemingen die heel veel omzetverlies hebben, zoals cafés, komen in aanmerking voor de verhoogde subsidie. Op deze manier wil het kabinet horecaondernemers tegemoetkomen.
NOW
Ook een eerder aangekondigde afbouw van de NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) wordt teruggedraaid. Via die regeling kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten gesubsidieerd krijgen. Hoe meer omzetverlies, hoe meer subsidie.
Eerder was besloten dat de maximale subsidie vanaf half januari zou worden teruggebracht naar 70 procent van de loonkosten. Maar dat blijft nu toch 80 procent.
Werkgevers overwegend positief
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is positief over de extra maatregelen die het kabinet neemt. Voorzitter Ingrid Thijssen noemt het 'echt wel een stevige verbetering', maar ziet ook dat het niet voor alle ondernemers genoeg zal zijn. Zij hoopt dat er snel wordt gekeken naar mogelijkheden om de horeca weer te heropenen.
Caféeigenaar en activist Johan de Vos is een stuk minder positief. Hij vreest dat veel horecaondernemers op deze manier het einde van het jaar niet gaan halen. De Vos vindt dat de overheid meer vaste kosten en loonkosten moet vergoeden.
TONK
Vandaag is er ook nóg een nieuwe regeling verzonnen: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De TONK is bedoeld voor mensen die wel in de problemen zitten, maar niet in aanmerking komen voor een van de bestaande vangnetten.
Hiervoor wordt 130 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat geld kan via de gemeenten worden verdeeld. Die krijgen de mogelijkheid om maatwerk te leveren. De precieze regels daarvoor moeten nog worden uitgewerkt.
De TONK kan bijvoorbeeld gebruikt worden door zzp'ers die opdrachten zien verdwijnen, of door werknemers die inkomsten mislopen omdat ze in quarantaine zitten.
Geen goed nieuws voor starters
Voor startende ondernemers is er geen goed nieuws. Zij komen vaak niet in aanmerking voor de NOW of de TVL, omdat zij geen vergelijkingsomzet hebben. Daardoor kan ook niet bepaald worden hoe groot de omzetdaling is en dus kunnen ze fluiten naar subsidie. Dat probleem ziet het kabinet ook, maar er verandert niets aan die situatie.
"Het is helaas niet gelukt om een eerlijke en uitvoerbare oplossing te vinden", schrijven de ministers. Wel kunnen ook startende ondernemers gebruikmaken van de mogelijkheid om het betalen van belasting uit te stellen, net als alle andere bedrijven. De uitstelperiode wordt ook opgerekt tot 1 april 2021.
Experimenteren
Voor de evenementensector komt er een heel klein sprankje hoop. Zoals eerder al aangekondigd kunnen zij binnenkort gaan experimenteren met het organiseren van evenementen op een veilige manier. Vanaf half januari mogen ze daarmee aan de slag.
Mogelijk wordt er ook een vergelijkbaar initiatief voor cafés gestart, maar daarover is nog geen besluit genomen.
Voucherfonds
Ten slotte wordt er ook gewerkt aan een voucherfonds. Dat is bedoeld voor reisorganisaties die vouchers hebben uitgedeeld, maar die niet kunnen terugbetalen. Zij kunnen daarvoor straks geld lenen bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De SGR krijgt op zijn beurt weer een lening van de staat om dat geld te kunnen verstrekken aan de reisbedrijven.
Per organisatie mag er maximaal 50 miljoen euro worden geleend voor dit doel. De regeling is nog niet helemaal af en ook de Europese Commissie moet nog beoordelen of dit legaal is.