Extremer weer

Schade door natuurrampen breekt record (en het wordt alleen maar erger)

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© AFPSchade door natuurrampen breekt record (en het wordt alleen maar erger)
RTL

Branden, overstromingen, stormen en aardbevingen hebben vorig jaar wereldwijd voor een recordbedrag van ruim 171 miljard euro schade gezorgd. De verwachting is dat kosten door natuurrampen de komende jaren verder oplopen als gevolg van klimaatverandering. 

Dat stelt herverzekeraar Munich Re in een analyse van alle natuurrampen van 2020. Totaal registreerde het Duitse bedrijf bijna duizend rampen, ruim honderd meer dan in 2019. Het aantal slachtoffers daalde wel.

Verzekeraars moesten ook meer uitkeren: de verzekerde schade steeg van 46 miljard euro naar 67 miljard euro. Volgens Munich Re kwam deze toename vorig jaar extra hard aan, omdat verzekeraars door de coronapandemie vaker dan normaal in de buidel moeten tasten.

'Tijd voor actie'

Het bedrijf spreekt dan ook van een 'zorgelijke situatie', te meer omdat het verwacht dat de kosten als gevolg van klimaatverandering de komende decennia alleen maar verder zullen stijgen. "Vijf jaar geleden stelde de wereldgemeenschap zich in Parijs ten doel om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden", zegt bestuurder Torsten Jeworre. "Het is tijd om in actie te komen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Met name in de Verenigde Staten sloeg het natuurgeweld vorig jaar hard om zich heen. Tijdens het jaarlijkse orkaanseizoen in de zomer zorgde orkaan Laura alleen al voor bijna 11 miljard euro schade. De bosbranden die tussen augustus en november over Californië, Oregon en Washington raasden, voegden daar nog eens bijna 9 miljard aan toe.

Ook Azië kreeg het vorig jaar flink te voorduren. Overstromingen zorgden voor tientallen miljarden euro's schade, met name in China en Japan. Europa kwam er relatief goed vanaf, hoewel verschillende stormen voor ruim twee miljard euro schade aanrichtte. In Nederland wordt de schade als gevolg van storm Ciara geschat op 150 miljoen euro, stelt het Verbond van Verzekeraars.

Overstromingsverzekering

Net als Munich Re gaat het Verbond ervan uit dat er het aantal natuurrampen toeneemt als gevolg van klimaatverandering. Daarbij moet Nederland rekeningen houden met meer extreem weer. De branchevereniging brengt een hagelbui uit 2016 in herinnering waarbij stenen zo groot als tennisballen voor 'zeker 600 miljoen euro' schade aanrichtten.

Volgens het Verbond kan de schade door extreem weer de komende decennia verdubbelen als er geen maatregelen worden genomen. Dit kan problemen opleveren voor verzekeraars, omdat hun schadelast dan stijgt. Die hogere kosten worden dan doorberekend aan verzekerden via hogere premies.

De belangenorganisatie vindt het 'niet wenselijk' dat Nederland nog steeds grotendeels onverzekerd is tegen overstromingen. Een voorstel voor een verplichte overstromingsverzekering werd door toezichthouder ACM afgekeurd, omdat een verplichting ingaat tegen de mededingingsregels.

Lees meer over
Verbond van VerzekeraarsMunich ReKlimaatveranderingOverstromingenNatuurrampNatuurbrandWateroverlast