GroenLinks wil betaald coronaverlof voor ouders
Ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren, moeten betaald coronaverlof kunnen opnemen. Dat voorkomt stress en ernstige gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Ook helpt het de noodopvang, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders. "Steeds meer ouders vallen om."
Waarom is dit plan noodzakelijk?
"Wij ontvangen ontzettend veel signalen van ouders dat ze het eigenlijk niet meer trekken. Dat de zorg voor hun kinderen en normaal je werk doen eigenlijk niet te combineren is."
"Dat was tijdens de eerste lockdown al ingewikkeld, maar toen dacht iedereen: op ons tandvlees slepen we onszelf er doorheen. Maar nu zijn steeds meer mensen aan het omvallen. We krijgen signalen dat mensen last krijgen van burn-outs bijvoorbeeld."
Hoe moet zo'n regeling eruit zien?
"Daar gaan we heel graag over in gesprek met het kabinet. Maar wij denken aan het uitbreiden van het calamiteitenverlof. Dat bestaat nu al en kun je opnemen als je kind ineens ziek wordt bijvoorbeeld."
"Aan werkgevers vragen we nu: laat werknemers daar ruimhartig gebruik van maken, bijvoorbeeld ook om thuisonderwijs te geven. Maar we zeggen ook tegen werkgevers: de rekening daarvan kun je bij ons indienen. We snappen natuurlijk ook dat heel veel bedrijven het nu al erg lastig hebben, de rekening moeten we niet bij werkgevers neerleggen."
Hoe lang zou je verlof moeten kunnen opnemen?
"Hoelang het verlof zou moeten duren is heel erg afhankelijk van hoe het verder gaat met de coronacrisis en de verspreiding van het virus. Als de scholen over een paar weken weer open kunnen hoef je er waarschijnlijk minder gebruik van te maken."
"Mocht dat toch niet kunnen, of mochten we op een gegeven moment in een derde golf terechtkomen, dan is het helemaal belangrijk dat dit er is. Bij de eerste golf was het al ingewikkeld, bij de tweede golf lopen mensen echt op hun tandvlees. Een derde golf gaan mensen echt niet trekken."
Mensen zonder kinderen moeten een stap harder lopen als hun collega's met kinderen niet werken. Ontstaan daar niet ook burn-outklachten door?
"Dat moeten we koste wat het kost voorkomen, alleen daar heeft de werkgever natuurlijk een belangrijke rol. Het voordeel is dat nu die gecompenseerd wordt, omdat mensen met kinderen minder werken, dat die nu voor die uren iemand anders kan inhuren. Of anderen iets meer kan betalen, zodat ze meer uren kunnen maken."
"Uiteindelijk moeten we met z'n allen deze crisis door. Wij denken dat deze maatregel ouders met jonge kinderen kan helpen en ook hun kinderen zelf. Uiteindelijk is het aan de werkgever om ervoor te zorgen dat het werk voor iedereen te doen blijft."
Verlof in het buitenland
In Duitsland helpt de overheid ouders ook, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. "Het plan is twintig zogenaamde kinderdagen te subsidiëren. Elke ouder krijgt die, voor kinderen tot 12 jaar. De staat vergoedt 90 procent van het nettoloon van de ouders die thuis bij de kinderen blijven."
Ook in Italië is er hulp. "Vanaf maart tot en met december konden ouders werkzaam in de private sector 15 dagen verlof opvragen voor de inlevering van de helft van hun salaris", legt Italië-correspondent Anouk Boone uit.
Dat was wel onder een aantal voorwaarden. "Alleen als hun kind in quarantaine moest en zij niet in staat waren om thuis te werken. Bijna een half miljoen ouders vroegen dit aan. Ook was er een corona-oppas-bonus voor ouders zodat zij extra hulp thuis konden inschakelen."