800.000 euro voor 1 persoon

Ex-politici profiteren van oude wachtgeldregeling, ontvangen samen miljoenen

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Martijn BeekmanEx-politici profiteren van oude wachtgeldregeling, ontvangen samen miljoenen
RTL

De wachtgeldregeling voor politici is de afgelopen tien jaar een aantal keer versoberd, maar een aantal voormalig Kamerleden uit het tijdperk dat Mark Rutte nog niet eens premier was, maakt nog dankbaar gebruik van de oude regels. Een ex-parlementariër streek van 2010 tot en met 2020 meer dan 800.000 euro wachtgeld op.

Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Baan kwijt, wachtgeld

Ministers, Kamerleden, wethouders en burgemeesters hebben recht op wachtgeld als zij hun baan kwijtraken. Daarbij maakt het niet uit of ze zelf ontslag nemen, worden weggestuurd, aan het einde van hun termijn zitten of niet worden herkozen.

Inmiddels lijkt de regeling behoorlijk op de gewone WW. Een politicus kan nu nog maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld krijgen, afhankelijk van hoe lang hij of zij een politiek ambt heeft gehad. In het eerste jaar na aftreden krijgt de politicus 80 procent van zijn jaarsalaris, daarna 70 procent.

Ministerie in de fout: Dijkhoff kan wachtgeld wél stopzetten zonder verplicht terugbetalen
Lees ook

Ministerie in de fout: Dijkhoff kan wachtgeld wél stopzetten zonder verplicht terugbetalen

Profiteren van oude regeling

Maar dat was vroeger anders en daar profiteert een aantal ex-politici flink van. Voor 2010 gold dat politici maximaal zes jaar wachtgeld konden krijgen en ook nog eens geen sollicitatieplicht hadden.

En zaten politici tien jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd op het moment dat ze hun baan verloren? Dan konden ze zelfs tot hun pensioen op kosten van de staat blijven leven.

In de tussentijd is de pensioengerechtigde leeftijd ook nog eens omhoog gegaan, waardoor sommige ex-politici zelfs meer dan 10 jaar wachtgeld konden ontvangen.

812.513,53 euro

En dat blijkt te gebeuren ook. Uit het overzicht van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt dat een ex-Kamerlid, de namen worden niet genoemd, in de periode 2010 – 2020 maar liefst 812.513,53 euro heeft opgestreken. Maar hij of zij is niet de enige.

Zeven Kamerleden van weleer hebben een vol decennium of zelfs iets langer wachtgeld ontvangen. Negen Kamerleden streken meer dan een half miljoen euro per persoon op aan wachtgeld. 58 voormalig leden profiteerden voor meer dan 2 ton van de regeling.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

36,1 miljoen wachtgeld in tien jaar

Wel is er een flinke kentering teweeggebracht de afgelopen jaren. "Uit het overzicht valt af te leiden dat er weliswaar nog steeds uitkeringsgerechtigden zijn met een langere uitkeringsduur maar dat de meesten een uitkering hebben van uiterlijk het huidige maximum van drie jaar en twee maanden of minder", schrijft de minister.

Van 340 Kamerleden die tussen 2010 en 2020 recht hebben gehad op wachtgeld, vallen er al 191 onder het huidige maximum van 3 jaar en twee maanden.

In totaal kregen de 340 Kamerleden die van 2010 tot en met 2020 recht hadden op wachtgeld ruim 36,1 miljoen euro. Gemiddeld maakten ex-Kamerleden daarmee voor 106.000 euro gebruik van de regeling.

Bijna altijd recht op uitkering

Bijna ieder afzwaaiend Kamerlid maakt in meer of mindere mate wel gebruik van de regeling. Want ook als je wel een andere baan vindt waarin je minder verdient, dan wordt je inkomen aangevuld tot 70 procent van het salaris dat je had als Kamerlid, zolang je recht hebt op wachtgeld.

Lees meer over
Kajsa OllongrenTweede KamerWachtgeldSalarisPolitiekWerkloosheid