Venten op het strand

Zandvoortse viskarren hebben het druk: 'We herleven de jaren tachtig'

Door Kita van Slooten··Aangepast:
© Kita van SlootenZandvoortse viskarren hebben het druk: 'We herleven de jaren tachtig'
RTL

Dat hij in 2020 het beste jaar ooit zou draaien, had visboer Mark Drommel aan het begin van de coronacrisis zeker niet gedacht, maar de vele mensen die op het strand van Zandvoort even komen uitwaaien, halen ook graag een portie kibbeling bij de viskar. 'Ze staan hier soms dik een half uur in de rij.'

Een portie visfriet, bakje kibbeling of bordje gefrituurde inktvisringen. Voor veel badgasten in Zandvoort is het een zomerse traditie. Liggend op het strand zie je in de verte de tractor al aankomen. Zodra deze stopt, springen mensen enthousiast op van hun handdoek om bij de viskar wat te bestellen. Iedereen geweest? Dan rijdt de kar weer verder, naar de volgende stop.

Unieke traditie

Op de gemiddeld vijftig mooie zomerse dagen die Nederland per jaar telt, doen de mobiele viskarren altijd al goede zaken. "Mensen vinden het vaak ook leuk om te zien. Het is iets unieks. Ik denk dat je dat nergens ter wereld ziet, dat venten op het strand zoals wij dat doen", vertelt Mark Drommel, eigenaar van Vis van Floor.

Mark Drommel (rechts) in een van zijn viskarren.© Kita van Slooten
Mark Drommel (rechts) in een van zijn viskarren.

Ook op het strand van Bloemendaal en IJmuiden rijden viskarren. "En er is ook wel eens een experiment in Callantsoog geweest." Maar het is een van oorsprong Zandvoorts fenomeen. "Ik denk dat dat komt omdat Zandvoort van oudsher een echt toeristische badplaats is", vertelt Drommel.

Koek en zopie bij bevroren zee

Zandvoort kreeg in 1881 een station en werd zo goed bereikbaar voor dagjesmensen. De Noord-Hollandse kustplaats trok in de negentiende eeuw veel elite, waaronder de Oostenrijkse keizerin Sisi. Aan al die bezoekers valt geld te verdienen en daar sprongen de Zandvoortse bewoners slim op in.

De verkoop van etenswaren direct op het strand begon in de winter van 1963. "De zee was bevroren en toen zijn ze voor het eerst met karren naar het strand gegaan. Het koek-en-zopie idee. Mijn moeder kan zich dat nog goed herinneren", zegt Drommel. 

Viskraam op het strand van IJmuiden.© Kita van Slooten
Viskraam op het strand van IJmuiden.

Vis van Floor, vernoemd naar Drommels grootvader Floris, is al sinds 1926 een familiebedrijf. Tegenwoordig heeft Drommel vier vergunningen. Twee voor verkoop op een vaste plek de boulevard en met twee wagens mag hij het strand op.

Geen Lloret de Mar, maar Zandvoort

Toen de coronacrisis een jaar geleden uitbrak, had Drommel veel stress. Eerst was er de onduidelijkheid of ze wel of niet open mochten blijven. Dat mocht, maar vervolgens werden de toegangswegen naar Zandvoort op mooie dagen afgesloten. "Dus per saldo had ik er geen bal aan. Want als mensen niet naar Zandvoort konden komen, had het voor ons weinig zin om naar het strand te gaan", legt Drommel uit. 

De mooie zomer maakte veel goed. "Het geld bleef in Nederland. In plaats van naar Mallorca of Lloret de Mar gingen mensen naar Zandvoort of Noordwijk. En dat merkten wij."

© Kita van Slooten

Terug naar de jaren tachtig

Ook in het najaar en de winter bleven de zaken lekker lopen. Dat heeft Drommel te danken aan de lockdown, want nu er weinig te doen is, is een middagje uitwaaien op het strand extra populair.

Het gaf de visboer het gevoel dat oude tijden herleefden. "Het was voor ons weer de situatie zoals het begin jaren tachtig was, toen de winkels nog op zondagen dicht waren en mensen massaal naar het strand kwamen omdat ze niks te doen hadden." 

Ruimte genoeg

Voor de coronacrisis had Drommel op doordeweekse winterdagen niks te zoeken op het strand. "Dan liepen er een handjevol mensen met hun hond. Die kwamen dan effe met je praten – 'koud hè, ja het is koud'– maar daar verkocht je weinig aan."

Maar in het weekend zijn er altijd mensen die komen wandelen en een frisse neus halen. "Alleen zijn het er nu veel meer." Drommel begrijpt het wel. "Hier op het strand is ruimte genoeg en mensen willen er hoe dan ook even uit."

Vis bestellen bij de kar.© Kita van Slooten
Vis bestellen bij de kar.

Dat merkte hij helemaal goed tijdens de voorjaarsvakantie. "Toen was het extreem druk in Zandvoort." Mooie dagen om met de viskar over het strand te rijden.

Beste jaar ooit gedraaid

Dan zijn het dagjesmensen, maar ook vakantiegangers die Drommel aan de kraam krijgt. Mensen die in een vakantiepark zitten, maar daar niet kunnen eten, omdat de horeca dicht is. "Dan kunnen ze kiezen: Of naar de supermarkt of wat afhalen op het strand", zegt Drommel.

En dat is dan vaak dat laatste dus. Vis van Floor draaide in 2020 het beste jaar ooit. Daar is Drommel blij mee, maar hij vindt het ook zuur voor de cafés en restaurants. "Je schaamt je af en toe gewoon dat je het zo druk hebt. Soms staan ze dik een half uur bij ons in de rij. Ik weet dat het lekker is, maar ik sta er echt van te kijken."

Lees meer over
VisserijLink in bioZandvoort (Zandvoort)