Duits energiebedrijf Uniper eist compensatie van Nederland om stookverbod steenkool
Het Duitse energiebedrijf Uniper is een juridische procedure gestart tegen de Nederlandse staat wegens het verbod op het stoken met steenkool in hun energiecentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam. Eerder eiste branchegenoot RWE 1,4 miljard euro van de overheid om die reden.
Uniper noemt het verbod dat mogelijk leidt tot sluiting van de kolencentrale die is gebouwd in 2016 in de dagvaarding een 'onrechtmatige daad' en aast op financiële compensatie.
Het bedrijf stapt naar de Hoge Raad en overweegt - net als RWE - ook een internationale arbitragezaak tegen Nederland bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) in Washington. Dat schrijft demissionair minister Bas van 't Wout van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.
'Ruime overgangstermijn'
Het Nederlandse kabinet verwacht dat het geen schadevergoeding hoeft te betalen. Volgens Van 't Wout is Nederlandse wet die kolencentrales verbiedt juridische gezien 'zorgvuldig' tot stand gekomen na 'gedegen democratische besluitvorming, waarbij alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen', schrijft de minister. Ook biedt de wet volgens hem een ruime overgangstermijn van tien jaar vanaf december 2019.
Nog vier centrales
In februari werd bekend dat het Duitse energiebedrijf RWE 1,4 miljard euro wil van Nederland omdat het stoken van steenkool wordt verboden. Volgens RWE kan zijn kolengestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven blijven bestaan, omdat het bedrijf wil overgaan naar stoken met 100 procent biomassa.
In Nederland zijn nog vier kolencentrales in werking, waarvan er drie pas in 2015 en 2016 zijn geopend. De centrales zijn in handen van de Duitse bedrijven Onyx, RWE en Uniper.