Geld sparen kost geld

Rabobank gaat rente rekenen boven een ton spaargeld: dit gaat het klanten kosten

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Venema MediaRabobank gaat rente rekenen boven een ton spaargeld: dit gaat het klanten kosten
RTL

Klanten van Rabobank met meer dan 100.000 euro op de rekening moeten er vanaf 1 juli aan geloven: dan gaan zij rente betálen aan de bank, in plaats van ontvangen. Voor het spaartegoed boven de ton wordt een rente van 0,5 procent in rekening gebracht.

Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt. Tot nu toe gold dat particuliere klanten pas negatieve rente voorgeschoteld kregen als zij een tegoed van meer dan 250.000 euro hadden, dat wordt nu dus fors naar beneden bijgesteld.

-0,5 procent

Een negatieve rente van 0,5 procent betekent dat je voor iedere 100 euro die je op de rekening hebt staan aan het eind van het jaar 50 cent moet betalen aan de bank. Overigens is het wel zo dat de tegoeden op meerdere rekeningen niet bij elkaar worden opgeteld.

Dat betekent dus dat als je twee (spaar)rekeningen hebt bij de bank met ieder 100.000 euro erop, je niet met de negatieve rente te maken krijgt. Maar als je één rekening hebt met 200.000 erop, betaal je over het bedrag boven de ton wel 0,5 procent.

Hoeveel ga ik nu betalen?

Voor klanten met een tegoed tot 100.000 euro verandert er niks. Zij krijgen een symbolische rente van 0,01 procent. Als je precies een ton op de rekening hebt, levert dat een tientje op per jaar.

Voor een klant met bijvoorbeeld 200.000 euro op de rekening verandert er meer. Over de eerste 100.000 euro krijgt hij nog een tientje rente. Over de tweede ton betaalt diegene 500 euro. Netto betaal je dan dus 490 euro op jaarbasis om je geld bij Rabo te mogen stallen.

Alle rekeningsoorten

De nieuwe regels gaan voor alle soorten rekeningen gelden. Dus zowel voor betaal-, spaar- als beleggingsrekeningen. Ook zakelijke klanten gaan vanaf juli al voor alle banktegoeden boven de 100.000 euro de negatieve rente betalen.

In een persbericht schrijft de bank dat het het liefst zoveel mogelijk klanten ontziet als het gaat om negatieve rente, maar dat het er simpelweg niet aan ontkomt om toch de drempel te verlagen naar 100.000 euro.

Boven 100.000 euro negatieve rente voor ondernemers bij SNS en ASN
Lees ook

Boven 100.000 euro negatieve rente voor ondernemers bij SNS en ASN

Bovendien sorteert Rabo al voorzichtig voor op een verdere verlaging van de grens: "Rabobank wil graag de groep die geraakt wordt door negatieve rente zo klein mogelijk houden en de drempel waarover het gaat zo hoog mogelijk, maar de bank kan hier gezien de aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven."

Andere banken gingen voor

Rabobank is niet de enige bank die de rentes flink omlaag heeft gebracht. Onlangs deed ING hetzelfde voor klanten met meer dan een ton aan spaarcenten. Bij ABN Amro ligt de grens voor negatieve rente vanaf 1 juli op 150.000 euro. Bij die bank worden dan weer wel alle tegoeden van verschillende rekeningen bij elkaar opgeteld.

Ook bij de Volksbank gaan klanten vanaf 1 juli over hun spaargeld boven de ton negatieve rente van 0,5 procent betalen.

Banken brengen negatieve rente in rekening omdat het aanhouden van jouw spaargeld hen geld kost. Zij moeten een deel van reserves namelijk verplicht stallen bij de Europese Centrale Bank, en die brengt daarvoor al geruime tijd ook een boeterente van 0,5 procent in rekening. De banken belasten dat dus door aan hun klanten.

Lees meer over
RabobankING BankABN AMROVolksbankSpaarrente