Betalen naar gebruik

Autobranche wil snel gaan rekeningrijden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPAutobranche wil snel gaan rekeningrijden
RTL

Er moet snel een systeem van rekeningrijden komen en de vaste belastingen op autobezit moeten tegelijkertijd omlaag worden gebracht. Dat is de oproep van vier partijen uit de autobranche én Natuur & Milieu. Vooruitlopend op de vorming van een nieuw kabinet komen ze met een plan.

ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, VNA (vereniging autoleasemaatschappijen) en Natuur & Milieu hebben haast met hervormingen van de autobelastingen. Er moet zo snel mogelijk een systeem komen waarbij de automobilist betaalt voor het gebruik, vinden zij.

Aansporen om te vergroenen

Ook moet de verkoop van schone auto's beter worden gestimuleerd en moet de consument met gedragssturing worden aangespoord om de meest milieuvriendelijke vervoersvorm te kiezen.

Dat alles moet de consument geen extra geld gaan kosten en dus moeten de vaste lasten op autobezit omlaag worden gebracht. Daarmee moeten de klimaatdoelstellingen haalbaar worden, zo denkt de gelegenheidscoalitie. En zo blijft er een stabiele inkomstenstroom aan autobelastingen voor de overheid.

Kabinet werkt aan invoering rekeningrijden in 2026
Lees ook

Kabinet werkt aan invoering rekeningrijden in 2026

Nog veel benzine

Volgens een woordvoerder van Bovag is de noodzaak om op korte termijn in te grijpen groot. Hij wijst erop dat de verkoop van elektrische auto's terugloopt nu de bijtelling voor zakelijke rijders ieder jaar wordt verhoogd. "En als we verder niets doen, dan is in 2030 nog maar 34 procent van de nieuw aangeschafte auto's elektrisch. En dus 66 procent niet."

Elektrische auto's zijn nu nog vrijgesteld van wegenbelasting en BPM. Dat verandert in 2025. Daarmee zouden kopers nog eerder terugschrikken voor de aanschaf van zo'n vaak duurder model.

Oproep aan Den Haag

De vijf organisaties willen dat het nieuwe kabinet snel een kaderwet opstelt waarin betalen naar gebruik het uitgangspunt gaat worden. Daarbij moet de emissie van het voertuig per kilometer de leidraad zijn. Ook moet er volgens de Bovag nadruk worden gelegd op het snel aantrekkelijker maken van de aanschaf van compacte elektrische modellen, omdat die de overgrote meerderheid van de verkochte modellen vormen in Nederland.

"Elektrisch rijden is op dit moment gewoon nog hartstikke duur", aldus directeur Han ten Broeke van Bovag. "Wat we in ons plan creëren, is dat we juist naar kleinere auto's kijken. Om die instapmodellen, die ook elektrisch zijn, bereikbaar te maken. Voor mensen die niet zo'n heel grote portemonnee hebben. Of die niet naar een werkgever kunnen die dat voor hen betaalt."

Lees meer over
BOVAGANWBNatuur & MilieuorganisatiesRekeningrijden