Amsterdam komt 440 miljoen euro tekort voor instortende kades

De gemeente Amsterdam komt de komende jaren 440 miljoen euro tekort. Geld dat nodig is om verwaarloosde kades en bruggen op te knappen of vervangen. De verantwoordelijke wethouder noemt de situatie zorgelijk.
Amsterdam heeft tot 2025 veel geld nodig om bruggen en kades te onderhouden, schrijft wethouder Egbert de Vries aan de gemeenteraad. Het gaat om precies te zijn om acht bruggen en twee kilometer aan kademuur per jaar.
De nood is hoog. Vorig jaar verdween nog een complete kade in het water, vermoedelijk door een sinkhole. De rest verkeert ook in slechte staat. Daarom wil de gemeente uiteindelijk honderden bruggen en 200 kilometer aan kademuren aanpakken.
Ingewikkelde positie
Dat kost de gemeente de komende vijf jaar honderden miljoenen, die het nu niet heeft. En het betekent ook dat er geen ruimte is voor andere projecten. "De ingewikkelde financiële positie waar Amsterdam zich in bevindt, onder andere als gevolg van de coronacrisis, maakt dit geen vanzelfsprekendheid", aldus De Vries.
De coronacrisis zorgde ervoor dat Amsterdam, dat het voor een deel van toeristen en dagjesmensen moet hebben, flink minder inkomsten binnenkreeg. Vorig jaar was er zelfs sprake van een verlies van 180 miljoen euro. Al gaf de Rijksoverheid aan dit te compenseren. Ook voor andere gemeenten die door de coronacrisis in de problemen kwamen.
Aantal opties
Amsterdam moet dus op zoek naar geld. Hoe zorgelijk de situatie ook lijkt, de stad heeft een aantal opties zegt Maarten Allers. De Hoogleraar economie van decentrale overheden denkt als eerste aan het verhogen van de belastingen.

Belasting
Amsterdam haalde vorig jaar bijna 650 miljoen euro op bij Amsterdammers en toeristen. Volgens Allers kan Amsterdam er voor kiezen om de belasting te verhogen. "Als je bijvoorbeeld de OZB verhoogt of de toeristenbelasting, ben je al een heel eind. Op andere inkomsten is moeilijker te sturen."
Een andere optie: bezuinigen. Of schuiven met geld. Minder uitgeven aan de ene post en meer aan het broodnodige onderhoud aan de oude Amsterdamse infrastructuur.
En aankloppen in Den Haag? Officieel mag het niet, legt Allers uit. De gemeente moet het op eigen kracht doen, al deed Amsterdam in het verleden wel een beroep op Haagse politici.
"Ze deden het bij de Noord-Zuid lijn. Daarvoor kregen ze geld los. Amsterdam is wat dat betreft toch een apart geval. Ze hebben goede contacten, en krijgen geld dan wel bij elkaar."
Noodsteun
Noodsteun krijgt een gemeente in ons land niet zomaar, legt de hoogleraar uit. "Enige manier om aan noodsteun te komen is door in ernstige structurele problemen te komen. Dan krijg je je geld. Maar dan kom je wel onder curatele en moet je alle uitgaven laten goedkeuren door een controleur van de rijksoverheid."
Gemiddeld gaat het jaarlijks om 1 gemeente in ons land die noodsteun krijgt en onder financieel toezicht komt van de overheid.
Zover gaat het volgens Allers niet komen voor de hoofdstad. De Amsterdammers zullen er financieel uitkomen. "Ook dit keer lukt dat wel. Alleen is het wel bijzonder. Ze hebben dit tekort zelf laten oplopen en het onderhoud voor zich uitgeschoven. Dit kan onmogelijk als een verrassing komen."