Verplicht minder uitstoot

Shell vecht klimaatuitspraak aan in hoger beroep

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPShell vecht klimaatuitspraak aan in hoger beroep
RTL

Shell gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in mei dat de olie- en gasgigant in 2030 de CO2-uitstoot met zeker 45 procent verlaagd moet hebben.

Het hoger beroep komt niet als een totale verrassing. Eerder schreef topman Ben van Beurden al in een bericht dat hij 'teleurgesteld' is over het vonnis. Ook toen al werd de verwachting uitgesproken dat Shell in beroep zou gaan.

Zaak aangespannen door Milieudefensie

De zaak tegen Shell was aangespannen door Milieudefensie. De club wilde afdwingen dat Shell - als grootvervuiler - haar bijdrage levert aan het klimaatbeleid.

De rechter ging daarin mee: "Shell moet het hare doen om bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering door via het concernbeleid te zorgen voor verlaging van CO2-uitstoot", aldus de rechtbank.

- 45 procent

Concreet betekent het vonnis dat Shell de netto uitstoot met 45 procent moet terugbrengen in 2030. Daarbij gaat het ook om de uitstoot die klanten van Shell veroorzaken door producten van het bedrijf te gebruiken. Denk aan automobilisten bijvoorbeeld.

De doelstelling die de rechter heeft opgelegd gaat veel verder dan de eigen doelen. Shell heeft zich voorgenomen om de uitstoot in 2030 met 20 procent te hebben teruggedrongen. In 2050 wil het bedrijf klimaatneutraal zijn.

Shell-ceo Van Beurden 'teleurgesteld' over CO2-vonnis rechtbank
Lees ook

Shell-ceo Van Beurden 'teleurgesteld' over CO2-vonnis rechtbank

Shell laat wel weten dat de 'transitie naar netto-nul' versneld moet worden, maar de uitspraak van de rechter vindt het bedrijf niet eerlijk. "We gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen één enkel bedrijf niet effectief is. Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert."

Met andere woorden: alleen Shell aanpakken is niet effectief en ook niet eerlijk.

Verkeerd signaal

In een eerste reactie reageert Milieudefensie teleurgesteld op de stap van Shell. Directeur Donald Pols noemt het een 'verkeerd signaal'.

"Shell kan zijn geld en energie beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering, hoe langer Shell daarmee wacht hoe ernstiger de gevolgen voor ons allemaal", aldus Pols.

Lees meer over
ShellMilieudefensieKlimaatKlimaatakkoordKlimaatakkoord Parijs