Personeelstekort

Meer vacatures dan werklozen: 'Personeel trekken met eigen opleiding'

Door RTL Z··Aangepast:
© EnexisMeer vacatures dan werklozen: 'Personeel trekken met eigen opleiding'
RTL

Te veel banen, maar veel te weinig mensen. In bijna twintig jaar tijd was het niet zo erg gesteld met de krapte op de arbeidsmarkt als nu. Waar het ene bedrijf met z'n handen in het haar zit, en dagdelen de deuren moet sluiten, is een ander zelf maar een opleiding gestart om personeel aan zich te binden. "We doen er alles aan om personeel te vinden en te houden."

Netbeheerder Enexis zou het liefst morgen 200 extra monteurs aan het werk zetten. Maar waar haal je die vandaan? Omdat specialisten zo schaars zijn, is het bedrijf daarom een eigen opleiding gestart. In grote simulatiehallen worden nu zoveel mogelijk specialisten opgeleid, zoals monteurs en uitvoerders.

"Daarnaast werven we statushouders die we opleiden tot monteurs", zegt Tim van der Ham, woordvoerder van Enexis. Want personeel komt niet uit zichzelf naar een bedrijf toe, weet hij. 

106 vacatures tegenover elke 100 werklozen

Enexis is niet het enige bedrijf dat kampt met een aanhoudend personeelstekort. Eind juni stonden er 327.000 vacatures open, meldt het CBS vandaag. Dat zijn er nog nooit zoveel geweest. In vrijwel alle sectoren, van de horeca tot de detailhandel, hoveniers en de industrie, allemaal zoeken zij naar personeel. 

Tegenover elke 100 werklozen, staan 106 openstaande vacatures. Meer banen dus dan mensen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds het CBS deze cijfers meet, is het nooit eerder voorgekomen dat het aantal openstaande vacatures het aantal banen overtreft.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vergrijzing

Die krapte komt niet uit de lucht vallen. Ook voor de coronacrisis kenden veel sectoren al tekorten. Vooral de vergijzing speelt een rol, zegt arbeidseconoom Siemen van der Werff, verbonden aan SEO Economisch Onderzoek. Maar de coronacrisis versterkte het tekort in sommige sectoren ook.

"Zo kende de horeca een grote uitstroom en komen die mensen niet zomaar terug. De horeca staat toch ook wel bekend als slecht betalend en heeft met onaantrekkelijke werktijden altijd al veel personeelswisselingen. Maar nu is die instroom er niet echt."

Hogere lonen en migranten 

Een oplossing vinden voor het tekort is niet makkelijk, beaamt hij. "Gekeken kan worden naar de hoogte van lonen, het aantrekken van arbeidsmigranten, omscholing en deeltijdmedewerkers meer uren laten draaien." 

De oplossingen verschillen per sector maar ze kennen ook allemaal nadelen.

Betaalbare woningen

Zo is arbeidsmigratie niet ideaal voor de zorg vanwege de taalbarrière, maar werkt het wel voor de landbouw- en distributiesector. Toch zijn er ook voor die sectoren hobbels te overwinnen: door de oververhitte woningmarkt vind je namelijk niet zomaar huisvesting voor de arbeidsmigranten.

Omscholing en deeltijd-werkenden meer uren laten draaien noemt Van der Werff ook. "Maar daarvoor geldt, die mensen doen nu iets in die tijd. En als iemand meer uren wil werken moet er wel plek zijn in de kinderopvang."

En zelfs als je de kleine groep werklozen die nu thuis zit aan het werk krijgt, hoeft dat niet perse te zorgen voor minder openstaande vacatures. "Die mensen krijgen het dan economisch weer beter waardoor zij meer uit gaan geven en de vraag naar mensen in andere sectoren weer toe kan nemen."

'Uitdaging blijft komende jaren groot'

Door gerichte campagnes is het aantal sollicitaties bij Enexis toegenomen. Maar, zo zegt Van der Ham, 'de uitdaging om nieuwe, technische collega's aan te trekken blijft de komende jaren groot'.

"We zullen dus op volle kracht door moeten gaan met de werving in een markt waar een structureel tekort is aan technisch personeel. We doen er alles aan om die nieuwe collega's te vinden, op te leiden, en te behouden voor onze organisatie."

Als de mensen er zouden zijn, zou Enexis vandaag nog honderden mensen willen aannemen. Want al leiden ze nu op grotere schaal zelf mensen op. "Er staan nog altijd 163 FTE aan technische vacatures open."

Top vijf sectoren met grootste banentekort

Handel: 64.800

Zakelijke dienstverlening: 52.100

Zorg: 45.100

Industrie: 27.400

Horeca: 26.900

Lees meer over
CBSUWVEconomieArbeidsmarktOnderwijsBeroepsonderwijs