DNB: cryptobeurs Binance opereert illegaal in Nederland
Binance, het grootste handelsplatform voor cryptomunten te wereld, biedt in Nederland illegaal zijn diensten aan. Het heeft namelijk geen registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB), en die is wel wettelijk verplicht.
Bedrijven die in Nederland diensten aanbieden voor het wisselen van cryptomunten en aanbieders van wallets (waar je crypto's in bewaart), moeten daarvoor eerst een DNB-registratie aanvragen.
Alleen bedrijven die aan DNB kunnen laten zien dat ze beleid en processen hebben om te voorkomen dat er geld wordt witgewassen of wordt gebruikt om terrorisme mee te financieren, komen daarvoor in aanmerking, legt een woordvoerder van DNB uit.
Klanten niet strafbaar
Binance heeft die registratie niet. DNB waarschuwt Nederlandse klanten daarom dat ze meer kans lopen dat hun geld op een of andere manier op de verkeerde plek terechtkomt. Wel benadrukt de woordvoerder dat klanten die handelen via het platform niet in overtreding zijn.
Dat ligt anders voor Binance zelf, dat duidelijk wel de wet met voeten treedt. Wat daarvan de gevolgen zijn, is overigens niet duidelijk.
Geheim
DNB laat weten geheimhoudingsplicht te hebben en daarom verder niets over mogelijke vervolgstappen voor het bedrijf te kunnen zeggen. Wel heeft het een aantal mogelijkheden om Binance te bestraffen of te corrigeren.
De lichtste straf is een aanwijzing. In dat geval krijgt een bedrijf de opdracht om zich binnen een gestelde termijn aan de regels te gaan houden. Lukt dat niet, dan kunnen er vervolgstappen worden genomen.
Boete
De andere opties doen wat meer pijn: Zo kan DNB een last onder dwangsom opleggen, waarbij een bedrijf een dwangsom moet betalen als de overtreding niet binnen de gestelde termijn wordt beëindigd. De laatste optie is het direct opleggen van een boete.
Overigens is ook daar niet per se de kous mee af. DNB mag namelijk ook nog aangifte doen bij het OM, die vervolgens nog een strafrechtelijk onderzoek kan doen, mocht dat nodig zijn.
Binance: registratie komt eraan
Binance laat in een reactie aan RTL Z weten dat het bedrijf ondertussen begonnen is met het 'proces om de vereiste registratie in te dienen'. Het bedrijf zegt constructief mee te werken met de toezichthouder en wet- en regelgeving serieus te nemen.
"Ondanks dat we niet formeel geregistreerd staan bij DNB, hanteren we een robuust beleid met procedures en hulpmiddelen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan", stelt Binance.