Consument moet flink betalen

Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANPGasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'
RTL

De gasprijzen gaan door het dak. Een gemiddeld huishouden dat in juli een jaarcontract afsloot, betaalde 1500 euro per jaar aan stookkosten. Voor mensen die dat nu doen is dat al gestegen naar 1695 euro. Aan die stijging komt voorlopig nog geen einde, verwachten experts.

"Het is echt bizar. De tarieven lijken niet te stoppen met stijgen", zegt Joris Kerkhof, domeinmanager energie bij Independer. "Het is echt de vraag waar we op uitkomen in de winter als het energieverbruik hoger ligt." 1500 euro was volgens hem al een recordbedrag.

De hoge gasprijs zorgt niet alleen voor hogere stookkosten bij consumenten, maar ook voor gasvelden die niet vol zijn. Gasbedrijven hebben niet voldoende ingekocht vanwege de hoge prijs. En daardoor is de gasvoorraad laag. Om ervoor te zorgen dat onze huizen in de winter verwarmd kunnen worden, zijn die voorraden nodig. 

Ze kunnen ook niet alles doorberekenen, er zijn ook huishoudens die een contract voor meerdere jaren hebben voor een vaste prijs.

Buffer winter niet voldoende

Om de winter goed door te komen wordt in de zomermaanden, als de vraag minder is en de gasprijs normaal gesproken lager ligt, gas gekocht en opgeslagen in lege velden. Maar op dit moment zijn de buffers nog maar voor minder dan de helft gevuld.

We zouden op 80 procent moeten zitten, maar zitten op 47 procent. "Als er een warme winter komt, is er niets aan de hand. Als het koud wordt, ontstaat er wellicht een probleem", zegt energie-expert Martien Visser.

Energierekening per 1 juli flink omhoog: bekijk hier hoeveel
Lees ook

Energierekening per 1 juli flink omhoog: bekijk hier hoeveel

Oorzaken beperkte gasvoorraad

De huidige tekorten hebben een aantal oorzaken. We hebben een relatief strenge winter gehad, en dus is er veel gas opgegaan. Door verstoringen op de gasmarkt, zoals een toenemende vraag in Azië waar ze bereid zijn meer te betalen is de prijs gestegen, legt Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro uit.

"De import uit Rusland naar ons verloopt ook trager. Hoe dat komt blijft gissen. Maar nu zie je dat in de markt paniek uitbreekt en dat drijft de prijzen nog verder op", zegt Van Cleef. Van het gas dat wij uit het buitenland halen komt 20 procent uit Rusland. 

De technische installatie van de gasopslag Bergermeer.© Hans de Bruijn
De technische installatie van de gasopslag Bergermeer.

Gronings gas

Groningen is geen optie, want daar moet de gaskraan juist dicht. Nog meer uit andere landen halen kan, maar daar hangt dus wel een prijskaartje aan dat de consument ook voelt. Bovendien, zo legt Van Cleef uit, is dat niet eenvoudig.

"Gas dat uit bijvoorbeeld Rusland komt, is niet direct geschikt voor gebruik. Er moet stikstof aan worden toegevoegd."

'Pas je maandbedrag vast aan' 

En de consument? "Ook dit jaar verwachten we weer een koude winter", zegt Kerkhof. "En dan werken mensen ook gewoon nog meer thuis. Dan valt je energierekening gewoon echt hoger uit. Ik heb een collega die 300 euro moest bij betalen."

Independer raadt mensen aan om in de winterperiode hun maandbedrag aan te passen. "Al betaal je in de wintermaanden een tientje meer, dan kom je aan het eind veel minder voor verrassingen te staan."

Lees meer over
GasunieNAMGaswinningWinterEconomieGroningenAlkmaar