Demissionair kabinet trekt 45 miljoen euro uit voor controle coronapas
Het demissionair kabinet heeft 45 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om extra menskracht in te huren om te controleren of horeca-ondernemers hun gasten wel naar het coronatoegangsbewijs vragen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte zojuist in de Tweede Kamer.
Het geld zal via de 25 veiligheidsregio's in ons land verdeeld worden onder gemeenten, zo schreef demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) eerder vandaag al aan het parlement. Het bedrag stond overigens nog niet in die brief.
Controle van de controle
Rutte kondigde dinsdag tijdens de coronapersconferentie al aan dat er extra geld zou komen om gemeenten te compenseren voor de extra taak. Vanaf 25 september moet iedereen van 13 jaar of ouder die een hapje buiten de deur wil eten, een drankje wil doen of naar de bios gaat via de CoronaCheck-app laten zien dat hij of zij gevaccineerd is of negatief getest.
De controle, waarbij men zich ook moet legitimeren, moet worden gedaan door de ondernemer. Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeenten of politie-agenten gaan weer controleren of horecabazen en eigenaren van culturele instellingen dit wel doen.
De controle zal overigens niet al te streng zijn, laat Grapperhaus al in zijn brief doorschemeren. "Het is evident dat die handhaving niet 100 procent dekkend kan zijn", aldus de minister.
Selectief controleren
Gemeenten mogen zelf bepalen wat zij het belangrijkste vinden om te controleren. Daarbij moeten ze letten op waar de risico's op verspreiding het grootst zijn, heeft Grapperhaus met de veiligheidsregio's afgesproken.
Een andere afweging kan zijn om vooral te controleren op plekken waar verwacht wordt dat men niet gaat controleren op de coronapas, zoals deze in de volksmond is gaan heten. Dat kan zijn op plekken waar het sowieso druk is of waarvan al van tevoren bekend is dat er veel mensen zijn die de regels aan hun laars lappen.
Of het bedrag voldoende is voor extra toezicht is onduidelijk. Een woordvoerder van het Veiligheidsberaad, waarin alle 25 veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, wil er niets over kwijt tegen RTL Z, behalve dat het een 'heel constructief gesprek was' met Grapperhaus gisteren.
Capaciteit is het probleem
Geld is ook helemaal niet het grootste probleem op dit moment, maar capaciteit, zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "We zijn er wel heel blij mee, maar daarmee hebben we de capaciteit niet op orde en daar gaat het nu om."
"Je kunt niet zomaar een blik boa's opentrekken", zegt hij. Er is opleidingscapaciteit nodig en vervolgens boa's die 'hier handen en voeten aan kunnen geven'. "En die zijn er niet in een paar dagen tijd."
'Cadeau voor bedrijven'
SP-Kamerlid Maarten Hijink noemt bedrag op Twitter een mooi cadeau voor de particuliere beveiligingsbranche.