Ook geen vroegpensioen meer

Werkgevers: personeelstekort oplossen met minder deeltijdwerk

Door RTL Z··Aangepast:
© Patricia Rehe / ANP / Hollandse HoogteWerkgevers: personeelstekort oplossen met minder deeltijdwerk
RTL

Minder in deeltijd werken, niet langer met vervroegd pensioen en onbenut talent inschakelen door niet langer te zoeken naar de kandidaat met 'het perfecte cv maar door te selecteren op skills en talenten'. Met die maatregelen wil werkgeversvereniging AWVN de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken.

Er is in sommige sectoren amper personeel te vinden. Bij verschillende winkels en horecagelegenheden hangen bordjes met deze oproep en ook op vacaturesites staan talloze vacatures open.

Volgens het CBS was in augustus voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er meer vacatures zijn dan werklozen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 106 openstaande vacatures.

Deeltijdkampioen

Het is niet zo dat het personeel er niet is, zo meent de AWVN. Er zitten ook veel mensen thuis. Raymond Puts, directeur van de  werkgeversvereniging wijst erop dat '1 miljoen mensen inactief aan de kant staan en dat Nederland nog steeds deeltijdkampioen is.'

Het beleid moet op de schop, aldus Puts. "Als het om arbeidsdeelname gaat, valt er een wereld te winnen. Vrouwen, ouderen en mensen met een migratieachtergrond werken relatief minder vaak en minder uren dan mannen met een Nederlandse achtergrond. Als deze kloven gedicht worden, al is het maar gedeeltelijk, dan zal de krimp van de beroepsbevolking volledig verdwijnen", schetst de AWVN in een rapport dat vanmiddag op een congres wordt gepresenteerd.

Ook veel jonge vrouwen zonder kinderen werken deeltijd
Lees ook

Ook veel jonge vrouwen zonder kinderen werken deeltijd

In geen ander ontwikkeld land ter wereld werken mensen gemiddeld zo weinig uur in betaalde arbeid als in Nederland, stipt de werkgeversvereniging aan. 

AWVN adviseert de werkgevers: "Onderzoek bij extra werk of een vrijgekomen vacature, of er medewerkers zijn die meer uren willen werken. Veel deeltijders zeggen positief tegenover zo’n verzoek te staan."

Ontwikkeling

Ook moet meer tijd gestoken worden in de ontwikkeling van werknemers. "Werkgevers zullen op dit punt meer moeten doen dan tot nu toe het geval was. Het gaat niet alleen om ontwikkelbudget reserveren, maar ook om ontwikkeltijd vrijmaken."

Ook van de werknemers mag meer verwacht worden. De vrijblijvendheid moet ervan af. "Leren is niet 'voor erbij', maar is een onmisbaar onderdeel van goed functioneren. Daarop mag een medewerker dus ook bij een functioneringsgesprek op beoordeeld worden", adviseert de organisatie. 

Geen vervroegd pensioen

Ook moet de uitstroom dalen. Werknemers in sommige sectoren kunnen sinds 1 januari eerder met pensioen dankzij de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Die regeling was bedoeld voor mensen met een zwaar beroep, maar ook andere werknemers maken er gebruik maken. "Met de versoepeling van het vervroegd uittreden is het weer aantrekkelijk geworden om eerder met pensioen te gaan", constateert de AWVN.

Tenslotte vraagt directeur Puts een ander overheidsbeleid. "Het volgende kabinet moet werken lonender maken. Het is niet uit te leggen dat iemand die meer gaat werken daarvan nauwelijks iets terugziet vanwege hogere belasting en wegvallende toeslagen."

Deeltijders

Een deel van de deeltijdwerknemers wil meer werken. Dat blijkt uit onderzoek dat het CBS in augustus presenteerde. Het gaat om 354.000 mensen, die hun eerste baan hebben en binnen een half jaar meer uren willen gaan maken, als hun inkomsten dan meestijgt.

Het aantal geïnteresseerden daalt wel. In 2020 waren er in het tweede kwartaal nog 406.000 deeltijders die meer uren wilden werken. Die meting werd echter net na de start van de coronacrisis gedaan, toen veel mensen gedwongen deels thuis zaten.

 

Lees meer over
AWVNArbeidsmarktPersoneelsbeleidVacature