Nederlandse economie weer groter dan voor corona-uitbraak
De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 1,9 procent. Daarmee is een belangrijke mijlpaal gezet, de economie is namelijk groter dan hij was voor de uitbraak van de crisis.
Dat blijkt uit een raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Huishoudens trekken portemonnee
De kwartaalgroei van 1,9 procent was niet zo extreem als vorig kwartaal. Toen groeide de economie in slechts drie maanden tijd met maar liefst 3,9 procent. Dat het nu iets minder hard gaat is logisch, een groot deel van de schade is immers ingehaald.
De economie draaide in het derde kwartaal vooral harder doordat huishoudens 3,8 procent meer uitgaven. Ook de overheid gaf wat meer uit en er werd meer geïmporteerd en geëxporteerd.
Daar staat tegenover dat de investeringen daalden met 2,7 procent, ten opzichte van het vorige kwartaal.
Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie trouwens met zelfs 5 procent. Normaal is dat het meest eerlijke vergelijkingsmateriaal, maar in coronatijden gaat die vlieger niet op. De schommelingen door beperkingen en het loslaten daarvan zijn namelijk enorm te noemen.
Wat is economische groei?
Het CBS berekent de economische groei aan de hand van het bruto nationaal product (bbp). Dat is de optelsom van alles wat er in Nederland wordt verdiend.
Als de economie dus 'groter is dan voor corona', betekent dat dat het bbp nu hoger is dan toen.
Klap nog niet te boven
Dat de Nederlandse economie nu weer groter is dan voor corona, wil trouwens niet zeggen dat we economisch gezien de crisis helemaal te boven zijn. De verwachting is namelijk dat het nog een paar jaar gaat duren voor we alle schade hebben ingelopen.
Denk maar zo: we zijn nu weer terug bij af, nadat de economie door een heel diep dal is gegaan. Maar zonder de crisis was de economie de afgelopen twee jaar waarschijnlijk vrolijk verder gegroeid. Het Centraal Planbureau denkt dat het nog wel een paar jaar duurt voor we dat allemaal hebben ingehaald.
Profiteren van groei
Als je een vaste baan hebt, merkt je misschien niet direct iets van een paar procent economische groei. Toch profiteren heel veel mensen er op een hele directe manier van.
Er is namelijk ongelooflijk veel vraag naar personeel. Voor iedere 100 werklozen staan er inmiddels 126 vacatures open.
Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen een baan vinden. Het aantal werklozen daalde dit kwartaal met 13.000 en voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer dan 11 miljoen banen in Nederland.
Beter dan de concurrentie
Ook in vergelijking met veel andere landen doet de Nederlandse economie het behoorlijk goed. Gemiddeld zitten de andere EU-landen nog niet op het niveau van voor de crisis, vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Nederland doet het in dat opzicht inmiddels ook beter dan de VS.