Getroffen ondernemers krijgen meer coronasteun vanwege harde lockdown
Het demissionaire kabinet komt ondernemers tegemoet die door de snelle invoering van de harde lockdown afgelopen zondag extra verliezen maken. Zij krijgen dit kwartaal ruimere compensatie van de overheid, die hiervoor nog eens 590 miljoen euro uittrekt.
De uitbreiding geldt voor zowel de loonkosten (NOW) en vaste lasten (TVL) van bedrijven, als voor het terugbetalen van leningen van zelfstandige ondernemers (Tozo), die hiervoor uitstel krijgen.
Ruimere compensatie
Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor tegemoetkoming in de loonkosten wordt gegeven aan werkgevers omhoog van 80 naar 90 procent. Tegelijkertijd wordt de drempel voor het krijgen van compensatie voor vaste lasten verlaagd, van 30 naar 20 procent omzetverlies.
"Hiermee komt het kabinet ook bedrijven tegemoet die door deze acute lockdown worden geraakt in deze laatste weken van het kwartaal", schrijft het demissionaire kabinet bij de bekendmaking. Een voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel, die bijvoorbeeld ineens etenswaren moeten weggooien of doneren aan de Voedselbank, komt er niet. Zo'n regeling noemt het demissionaire kabinet 'slecht uitvoerbaar' en het zou langer duren.
Voor gesloten bedrijven in de cultuursector en dierentuinen wordt respectievelijk 5,6 miljoen euro en 10 miljoen euro vrijgemaakt. Ook zij moeten tot 14 januari dichtblijven en missen zo de volledige, traditioneel drukke kerstvakantie.
Minder NOW lijkt utopie
Eind oktober werd bekend dat het kabinet nog een keer de schatkist opent voor extra steun aan het bedrijfsleven, met onder meer extraatjes voor de zwaar getroffen horeca en evenementenbranche.
De voornaamste steunmaatregel, de NOW-regeling, zou worden versoberd vanaf januari 2021. Het is de vraag of dat plan doorgaat gezien de onzekere situatie omtrent de omikronvariant van het coronavirus, en het feit dat de uitgaven voor coronasteun de pan uit rijzen.
Ondertussen werkt het kabinet ook weer aan tegemoetkoming voor ouders die nu kosten maken voor de buitenschoolse opvang (bso) van hun kinderen, terwijl die door de lockdown is gesloten tot zeker 9 januari.