Kwekers kassen bezorgd over gastekort: gedwongen stop dreigt
Grote problemen voor de glastuinbouw door de hoge gasprijzen, Kwekers zijn veel geld kwijt aan energie en zijn bang dat deze winter helemaal geen gas meer geleverd kan worden. Ze togen vandaag naar Den Haag voor topoverleg met het ministerie van Economische Zaken. "Als je de verwarming één winter uitzet, heb je daar jaren last van."
De nood is hoog, zegt de Westlandse Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. "De energieprijs is nu tien keer zo hoog als één jaar geleden. Andere sectoren rekenen die hogere kosten vaak door in de verkoopprijs. In de glastuinbouw gebeurt dat echter bijna nooit. Vanwege de hoge kosten teren ze in op hun reserves. Veel telers overwegen te stoppen."
Daar komt nog een probleem bij. Het gas dreigt op te raken, waardoor ook kwekers die dit niet willen, mogelijk noodgedwongen moeten stoppen. Bij Glastuinbouw Nederland staat de telefoon roodgloeiend door zorgen die leven onder de leden.
Voorraad bijna op
De prijzen stijgen al sinds oktober door de kleine reserves. De voorraad is klein, maar de kwekers dachten er wel de winter mee door te komen.
"AgroEnergy, een energieleverancier voor de gastuinbouw, laat elke week zien wat de voorraad is. Als je nu uitrekent wat het verbruik is, zitten we over vijf tot tien weken aan het einde van de voorraad."
Jaren last
Geen gas is geen verwarming. Bom-Lemstra: "Bij zware sneeuwval betekent dat dat de kassen letterlijk kunnen instorten. Maar sowieso betekent het, ook zonder sneeuw, dat de oogst verloren gaat. Het gaat vaak om meerjarige planten, je kan de verwarming niet zomaar een paar maanden uitzetten want daar heb je jaren last van."
Reden voor overleg op het ministerie dus. Die zou garant moeten staan voor de gasleveringen, vindt Glastuinbouw Nederland.
Gronings gas
Met het ministerie wordt besproken wat de opties zijn. Suggesties vanuit de brancheorganisatie: de gaskraan in Groningen opendraaien, ondanks de overlast voor bewoners of de afbouw van kolencentrales vertragen. Juist deze week zei het demissionaire kabinet dat kolencentrales vanaf 1 januari nog maar op 35 procent van hun capaciteit mogen draaien, omdat ze veel CO2 uitstoten.
"Dat soort opties hebben we zelf aangedragen en we hopen dat het ministerie meer ideeën heeft. Pas als je alle opties in beeld hebt, kun je keuzes maken samen met de overheid," sluit Bom-Lemstra af.