Supermarkt moet onterecht ontslagen caissière 66.000 euro betalen
Een voormalig caissière van een Jumbo-filiaal in Hellevoetsluis heeft recht op ruim 66.000 euro aan vergoedingen omdat zij onterecht is ontslagen. Dat oordeelt het Hof in Den Haag, nadat de vrouw tegen de uitspraak van de kantonrechter in beroep was gegaan.
De 52-jarige vrouw werd ontslagen omdat zij een gevonden armband zou hebben gestolen. Zij vocht haar ontslag op staande voet aan, maar kreeg bij de kantonrechter het deksel op de neus.
Die achtte bewezen dat zij het sieraad had gepikt, waarmee haar ontslag terecht was en ze ook nog eens ruim 3000 euro aan de supermarkt moest betalen voor de gemaakte kosten voor het onderzoek naar de verdwijning en de proceskosten.
Armband verdwenen
De zaak draait om een gevonden armband van het merk Buddha to Buddha ter waarde van 269 euro. De kassamedewerkster borg het sieraad op in een kastje waar de gevonden voorwerpen worden gelegd, maar de volgende ochtend was de armband nergens meer te bekennen.
Op de camerabeelden was te zien dat de vrouw, die al twintig jaar in dienst was, kort voor het einde van haar dienst iets uit het kastje pakte en in haar zak stopte. Op de beelden was verder niets verdachts te zien, en dus vond de kantonrechter de conclusie van de supermarkt dat de caissière in kwestie de dievegge moest zijn gerechtvaardigd.
Niet 3000 euro betalen, maar 66.000 euro ontvangen
Maar in hoger beroep is de zaak volledig omgeslagen. In plaats van dat de vrouw 3000 euro moet betalen aan de supermarkt heeft zij recht op een ontslagvergoeding van 10.540 euro, een vergoeding omdat ze onterecht is ontslagen van 5614 euro en een vergoeding voor de geleden schade van maar liefst 50.000 euro. In totaal ruim 66.000 euro.
De vrouw is namelijk twee jaar salaris misgelopen, wat neer zou komen op ruim 36.000 euro. Dat bedrag wordt nog verder verhoogd omdat het Hof rekening houdt met de leeftijd van de vrouw, het feit dat ze al twintig jaar in dienst was en dat het door de beschuldiging van diefstal moeilijk is om aan een vergelijkbare baan in haar omgeving te komen.
Bewijs rammelt
De crux zit hem allemaal in het bewijs. Op de camerabeelden is namelijk niet te zien dat wat de vrouw pakt daadwerkelijk de armband is. Dat zij geen goede verklaring had voor wat ze dan wel uit het kastje pakte, betekent niet dat vast is komen te staan dat ze de armband heeft gepakt, oordeelt het Hof.
Bovendien is het camerasysteem zo ingesteld, dat alleen opnames worden bewaard nadat een bewegingssensor beweging bij de balie heeft waargenomen. Er zitten daardoor gaten in de bewakingsbeelden. Voor het Hof is niet bewezen dat de bewaarde opnames daadwerkelijk alle personen tonen die in de buurt van het kastje zijn geweest.
Afsluiten
De advocaat van de vrouw, Michiel van Gastel, is tevreden met de uitspraak. Het bedrag van 66.000 euro is weliswaar aanzienlijk lager dan de 117.000 euro die bij de kantonrechter werd geëist, maar volgens Van Gastel was de hoogte van de vergoeding niet het belangrijkste.
De uitspraak van het Hof 'geeft een gevoel van genoegdoening' voor zijn cliënte, aldus de advocaat. Hij benadrukt dat op de beelden 'op geen enkele mogelijkheid is te zien' dat de vrouw de armband pakt en dat zij altijd volgehouden heeft onschuldig te zijn. "Ze kan het nu afsluiten", besluit hij.
Cassatie
Of de gewezen caissière het boek echt al helemaal kan sluiten, moet nog blijken. De Jumbo heeft nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan. De advocaat van de supermarkt, Dico Bogerd, laat weten niet inhoudelijk op de zaak in te willen gaan, maar zegt wel dat hij overweegt om de uitspraak van het Hof aan te vechten bij de Hoge Raad.