23.000 dollar minder waard

Bitcoin verliest 38 procent sinds piek: 'Hype lijkt even voorbij'

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPBitcoin verliest 38 procent sinds piek: 'Hype lijkt even voorbij'
RTL

's Werelds bekendste cryptomunt, bitcoin, is al twee maanden bezig aan een flinke daling. Een bitcoin is sinds 11 december een slordige 26.000 dollar (23.000 euro) minder waard geworden.

Op 11 november noteerde bitcoin nog een piek van ruim 68.000 dollar (60.000 euro), inmiddels is de koers gezakt naar ruim 42.000 dollar: een daling van 38 procent. "De hype lijkt op dit moment voorbij", zegt Ralph Wessels, econoom bij ABN Amro tegen RTL Z.

Sterke correlatie

Bitcoin en veel andere crypto's staan erom bekend zeer gevoelig te zijn voor prijsschommelingen, maar er lijkt wel iets veranderd te zijn. Waar de koers van de bitcoin zich eerder niets aan leek te trekken van andere beleggingsmarkten, is dat tegenwoordig wel anders.

"Er is een hele hoge correlatie tussen aandelen en de koersontwikkeling van bitcoin", zegt Wessels. Dat betekent dus dat de koersgrafiek van bitcoin ongeveer dezelfde bewegingen maakt als die van traditionele aandelenmarkten.

'Gewone belegging'

Analisten denken dat dit komt doordat tegenwoordig ook grote investeerders, die traditioneel handelen op de aandelen- en obligatiebeurzen, inmiddels ook in bitcoin zitten. Als zij voor hun risicovolle beleggingen, of het nu aandelen of crypto's zijn, min of meer dezelfde strategie hanteren, zul je dus ook de koersbewegingen meer op elkaar gaan lijken.

"We moeten het zien als een gewone riskante belegging die omhoog gaat als het goed gaat in de wereld en naar beneden als dat niet zo is", zo vat een valutahandelaar het samen tegen FT.

Vrees voor corona en de centrale bank

De pech voor bitcoinbezitters in dat licht is dat het beurssentiment even helemaal niet mee zit. De opkomst van de omikronvariant zorgde in december voor veel angst onder beleggers, omdat iedere nieuwe opleving van het coronavirus de potentie heeft om grote economische schade aan te richten.

Maar bitcoin lijkt ook last te hebben van oertraditionele factoren, zoals het beleid van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed). Deze week bleek uit de notulen van de laatste vergadering van de Fed dat een renteverhoging dichtbij is. Ook gaan er stemmen op om versneld geld uit de markt te halen door eerder opgekochte obligaties weer te verkopen. Bitcoin verloor prompt 7 procent van zijn waarde.

Inflatie tegengaan

Door de verse toevoer van goedkoop geld te beperken, wordt het duurder om te lenen en komt er dus minder geld in omloop. Daardoor wordt het geld schaarser en stijgt de waarde. En dat is precies de bedoeling van de Fed, want het geld wordt nu juist snel minder waard door stijgende prijzen. De Inflatie in de VS bedroeg in december bijna 7 procent.

Een groot deel van dat goedkope geld stroomde de afgelopen naar de beurs en inmiddels dus ook naar crypto's. Een aanscherping van dat goedkoopgeldbeleid zorgt dan ook voor dalende koersen, ook van de bitcoin.

Naar 100.000 dollar

Overigens is lang niet iedereen pessimistisch, ook niet in de traditionele beleggingswereld. Wall Street-bank Goldman Sachs voorspelde juist deze week nog dat bitcoin de potentie heeft om door te groeien naar 100.000 dollar.

De zakenbank verwacht dat bitcoin voor een deel de positie in kan nemen die goud traditioneel heeft in de beleggingswereld. Te weten een waardevaste belegging die zich niet veel aantrekt van economische schommelingen.

Lees meer over
Goldman SachsABN AMROBitcoinCryptografie