Woningmarkt

Hypotheekrente verder gestegen, weer boven de 2 procent

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© GettyHypotheekrente verder gestegen, weer boven de 2 procent
RTL

De hypotheekrente is in februari flink gestegen. Het gemiddelde kwam boven de 2 procent uit, voor het eerst sinds september 2019. De afgelopen maand verhoogden geldverstrekkers de hypotheekrente in totaal 151 keer en dat is volgens De Hypotheekshop met afstand een recordaantal.

Normaliter gaat het om 70 tot 80 wijzigingen per maand, zowel verhogingen als verlagingen. Het vorige record komt uit januari 2022 en staat op 103 verhogingen.

"Zelfs een geldverstrekker die normaliter zelden de rente verhoogt, zoals Philips Pensioenfonds, verhoogde de rente in februari voor de diverse hypotheken", zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop tegen RTL Z.

"Ze hebben de rente in 2022 al vaker aangepast dan in heel 2021. Bovendien zijn de huidige verhogingen bij de diverse geldverstrekkers vaak steviger, in het verleden ging het dan om bijvoorbeeld 0,05 procent per keer."

Geldverstrekkers deden dat de afgelopen jaren amper vanwege de enorme concurrentie, zo vertelt hij. Dat is nu anders. "De tijden zijn veranderd en vanwege de oorlog in Oekraïne stijgt de rente mogelijk nog verder. Het is lastig te voorspellen wat de kapitaalrente gaat doen, maar veel mensen zijn wel bang dat de lage rentes eindig zijn."

Woningmarkt

De oplopende rente heeft nog niet veel gevolgen voor de woningmarkt. Hagedoorn: "De rente wordt hoger, maar je kan ook meer hypotheekrente aftrekken. Het effect is dus beperkt. Wel kunnen mensen bij een hoge rente minder lenen. Dat dempt het effect op de huizenprijzen in principe. Maar de krapte op de Nederlandse woningmarkt is zo groot, dat we dat effect pas bij een hypotheekrente boven de 3 procent gaan zien."

De rente stijgt: goed voor spaargeld en pensioen, slecht voor hypotheek en leningen
Lees ook

De rente stijgt: goed voor spaargeld en pensioen, slecht voor hypotheek en leningen

Door de oplopende rente sluiten meer mensen hun hypotheek over, aldus de hypotheekadviseur. Het bedrijf heeft in de eerste twee maanden ruim 50 procent meer hypotheekaanvragen ontvangen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft volgens het bedrijf nog niet geleid tot grote achterstanden bij geldverstrekkers.

Kleine stapjes

De adviseur benadrukt dat de rentes de laatste jaren vaak met kleine stapjes wijzigden. Daarbij ging het geregeld om stijgingen van 0,05 procentpunt. De laatste maand waren verhogingen van 0,3 procentpunt tot 0,7 procentpunt 'de normaalste zaak', aldus De Hypotheekshop.

Door de verhogingen is het totaalgemiddelde, waarbij naar de rentes van verschillende rentevaste periodes wordt gekeken, in februari gestegen naar 2,02 procent. Dat was in januari nog 1,56 procent. Het laagterecord dateert van september 2021 met 1,42 procent.

Staatsleningen

De stijging van de historisch lage hypotheekrente komt niet als een totale verrassing. Zo stijgen de rentetarieven op langlopende staatsleningen al een paar maanden.

Staatsleningen worden gezien als één van de minst risicovolle beleggingen die er zijn, dus als de rente daarop stijgt, zal de rente voor banken en verzekeraars ook oplopen als zij voor lange tijd geld ophalen om een hypotheek mee te bekostigen. De hypotheekrente beweegt daardoor mee met de rente op staatsleningen.

Ook lijken de geldvertrekkers begonnen met het inspelen op de mogelijke afbouw van de aankoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank, die de marktrente al lange tijd drukken. Als die marktrente stijgt, trekt dat de hypotheekrente waarschijnlijk mee.

Lees meer over
De HypotheekshopHypotheekHypotheekrenteWoningmarkt