Europese gasprijs naar nieuw record door oorlog Oekraïne: stijging 70 procent
De Europese gasprijs steeg maandag met meer dan 70 procent naar een nieuw record door de oorlog in Oekraïne en de vrees voor verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa.
De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg vanochtend naar meer dan 335 euro per megawattuur. De gasprijs is sinds de Russische inval in Oekraïne geëxplodeerd. Begin december kostte een megawattuur nog zo'n 50 euro.
Afhankelijk van Rusland
Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. Vanwege de harde westerse sancties tegen Rusland is er de vrees dat de gasleveringen ontregeld kunnen raken. Ook zou Moskou bij een Westerse ban op Russische olie kunnen besluiten de gaskraan naar Europa dicht te draaien als strafmaatregel.
Ook voor de Russische inval in Oekraïne stonden de gasprijzen al op een relatief hoog niveau. Dat komt omdat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door de heropening van door de coronapandemie getroffen economieën.
Koopkracht ondermijnd
In Nederland zijn al diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen omdat het voor hen veel duurder is geworden om gas en stroom in te kopen.
Consumenten worden daarnaast geconfronteerd met fors hogere energierekeningen, waardoor de koopkracht wordt ondermijnd.
Olieprijzen ook omhoog
Naast de stijging van de gasprijs gaan ook de olieprijzen zeer sterk omhoog, als gevolg van een verbod op de import van Russische olie, die door de Verenigde Staten en hun bondgenoten wordt overwogen.
De olieprijs bereikte vanochtend het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie werd 9 procent duurder op 128,70 dollar per vat en de prijs van Amerikaanse olie steeg 8,3 procent tot 125,26 dollar per vat. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn de olieprijzen met ruim een derde gestegen.
Klappen voor economie
Volgens beurscommentator Durk Veenstra is de explosie van de gasprijs economisch behoorlijk pijnlijk. "Dit gaat grote klappen geven voor de economie."
Dat wordt bevestigd door hoofdeconoom Elwin de Groot van Rabobank. "Europa stevent af op een recessie, mede als gevolg van de huidige prijsschokken, zowel van energie als voedsel."
Volgens De Groot zullen huishoudens met lagere inkomens daar het meeste onder lijden, omdat zij een groter deel van hun inkomen aan energie en voedsel besteden. "Naast de huidige aanbodschokken zal er waarschijnlijk straks ook een vraagschok optreden, omdat mensen door de gestegen prijzen minder kunnen consumeren."