Stijging van 70 procent

Kosten bouwmaterialen door het dak: 'Niet eerder zúlke hoge prijzen gezien'

Door Tessa Beijer··Aangepast:
© RTL NieuwsKosten bouwmaterialen door het dak: 'Niet eerder zúlke hoge prijzen gezien'
RTL Nieuws

Wie bezig is met een uitbouw, dakkapel of mooie stalen deuren wil bestellen moet steeds dieper in de buidel tasten. We weten inmiddels dat echt álles duurder wordt. Maar de kosten van bouwmaterialen zijn nu zo extreem hoog, dat het tot serieuze problemen kan leiden. Want een prijsstijging van 70 procent, wie gaat dat betalen?

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

ABN Amro becijfert dat bouwmaterialen het afgelopen jaar veel duurder zijn geworden. "Met name diverse metalen en producten van hout stegen sterk in prijs. De kosten voor houten verpakkingsmiddelen lagen in februari 62,2 procent hoger dan een jaar eerder, ijzer en staal stegen met 70,3 procent en gewalste producten van staal met 72 procent," aldus ABN Amro.

Prijsstijging op prijsstijging

"Veel productie van staal vindt plaats in Oekraïne en Rusland. Door de oorlog is een deel van de aanvoer weggevallen", zegt Martin Suijker, directeur van Van Raak Staal in Duiven.

Om staal te produceren heb je veel energie nodig. En de energieprijzen zijn ook gestegen, vertelt hij. Veel staalfabrieken zitten in Zuid-Europa en het komt per vrachtwagen hierheen, ook de brandstofkosten zijn hoog. "En van de 100.000 Oekraïense chauffeurs zijn er veel teruggegaan naar hun thuisland. Dus ook transport is een beperkende factor geworden."

En deze klap komt bovenop een prijsstijging van vorig jaar. Door de coronacrisis was het aanbod lange tijd niet op orde. Fabrieken waren namelijk lang dicht en moesten weer opstarten. Bovendien was transport duur.

"Nu zien we veel heftiger bewegingen", zegt Suijker. "We staan pas aan het begin en gaan er de komende maanden last van hebben. Er gaat schaarste ontstaan", denkt hij. "Ik heb ook niet eerder zúlke hoge prijzen gezien."

Duc Wieggers werkt aan een stalen deur in zijn werkplaats.© RTL Nieuws
Duc Wieggers werkt aan een stalen deur in zijn werkplaats.

Duc Wieggers is eigenaar van Wieggers Metal Works en werkt als zelfstandige. Hij maakt onder andere stalen binnendeuren en balkons. "Het is de afgelopen weken rustiger qua belletjes van mensen die een eerste afspraak willen plannen", vertelt hij.

Niet direct een probleem, want er liggen nog genoeg opdrachten. Maar het zet hem wel aan het denken. "Zo'n stalen deur is voor mensen een extraatje. En nu alles duurder wordt, is het de vraag of opdrachten blijven binnenstromen."

Wie betaalt het prijsverschil?

Ook bouwers zitten met de prijsstijgingen in hun maag. Daar is de vraag: wie gaat het prijsverschil betalen? Vereniging van bouwbedrijven Bouwend Nederland organiseert deze week een webinar waar in korte tijd 400 mensen op afkwamen. "Er zijn enorm veel vragen over", zegt Richard Massar, woordvoerder van Bouwend Nederland.

"Al anderhalf jaar heeft de bouwsector met extreme prijsstijgingen en leveringsproblemen te maken. En dat gaat door de oorlog in Oekraïne nog verder de lucht in." Projecten kunnen in de problemen komen. "Contracten zijn soms niet meer uit te voeren voor de prijs die ooit is afgesproken."

Alternatieve bouwmaterialen

Zorg vooral dat je er samen uitkomt, zegt Bouwend Nederland. "We hebben een clausule ter beschikking gesteld aan de bouwsector waarmee je bij nieuwe overeenkomsten afspraken maakt over de mogelijke gevolgen voor het werk. En ook zonder die clausule zijn er wel mogelijkheden. Maar blijf vooral met elkaar in gesprek", benadrukt Massar. "Misschien moet je in fases gaan opleveren, de afwerking op een andere manier doen, of kijken naar alternatieve bouwmaterialen."

Dat laatste hopen Duc Wieggers en Martin Suijker natuurlijk niet. Maar hoe het verder gaat met deze prijzen, durven zij ook niet te voorspellen. Suijker ziet het niet bijster zonnig in: "Tot de zomer stijgt de prijs nog verder denk ik." Wieggers is wat optimistischer: "Ik heb er wel vertrouwen in dat de situatie in Oekraïne op een gegeven moment stabiliseert."

Advertentievrij?RTL-Premium