Nog meer kosten

Saboterende automonteur vangt weer bot bij rechter: terecht ontslagen

Door RTL Z··Aangepast:
© APASaboterende automonteur vangt weer bot bij rechter: terecht ontslagen
RTL

Een Limburgse automonteur die vorig jaar werd ontslagen omdat hij auto's gesaboteerd zou hebben, heeft ook in hoger beroep het deksel op de neus gekregen. Daardoor zijn zijn problemen alleen maar groter geworden, want de gang naar het gerechtshof kost hem nog een paar duizend euro extra.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden vonnis van het gerechtshof in Den Bosch.

De monteur werd vorig jaar op staande voet ontslagen nadat er meerdere keren onverklaarbare mankementen aan auto's werden geconstateerd die in de garage waren geweest voor onderhoud.

Zo deed de dashboardverlichting van een Opel Vivaro het opeens niet meer, later bleek een zekering te zijn vernield volgens de werkgever. Een haast nieuwe Opel Grandland Hybride stopte er helemaal mee, na een software-update in de garage. Opel Nederland concludeerde dat er met de wagen 'geknoeid' was.

Ook werden er andere incidenten opgemerkt waarbij auto's opeens olie lekten als gevolg van losgedraaide onderdelen en bij een BMW X5 werkte de stuurbekrachtiging niet meer goed als gevolg van een doorgeknipte kabel.

Smoking gun

De spreekwoordelijke 'smoking gun' was een Opel Corsa die na een reparatie opeens olie lekte. In de plas olie lag ook een zogenoemde carterplug, de dop van het oliereservoir.

Monteur die auto's saboteerde, eist 28.000 euro ontslagpremie
Lees ook

Monteur die auto's saboteerde, eist 28.000 euro ontslagpremie

De monteur in kwestie ontkende in eerste instantie bij de auto in de buurt te zijn geweest, maar camerabeelden bewezen dat hij wel degelijk onder de auto aan het voelen was geweest, terwijl hij niet degene was die de auto had gerepareerd. Bij het weglopen veegde hij met een doek zijn handen af.

Een goede verklaring voor wat hij daar deed had de man niet toen hij met de beelden werd geconfronteerd. Daarop werd hem de wacht aangezet.

Duizenden euro's betalen

De monteur beweerde onschuldig te zijn, stapte naar de rechter en eiste 28.000 euro aan ontslagvergoedingen. Maar de kantonrechter vond de beelden overtuigend en veegde zijn eisen van tafel. In plaats daarvan moest hij zijn voormalig werkgever bijna 6000 euro betalen voor loonterugbetaling, schadevergoedingen en juridische kosten.

Daar komt nu nog eens 772 euro bij aan griffiekosten en 2228 euro aan advocaatkosten van de tegenpartij die hij ook moet vergoeden. Want dat is de consequentie als je een zaak aanspant en verliest.

Onmogelijk

Een flinke tegenvaller, want de man blijft erbij dat hij onschuldig is, vertelt zijn advocaat aan RTL Z. Op de camerabeelden is weliswaar te zien dat de man onder de auto voelt, maar volgens zijn advocaat is het niet mogelijk om op die manier, zonder gereedschap, de carterplug los te draaien.

De ontslagen monteur zegt inmiddels dat hij de auto inspecteerde om te kijken of een collega geen fouten had gemaakt, vertelt zijn raadsman. Maar het hof geloofde daar nog steeds niets van.

Dus rest hem niets dan zijn verlies te nemen. De monteur vond trouwens al snel een nieuwe baan bij een andere garage, waar hij nu nog steeds werkt. "Hij wil gewoon verder", aldus zijn advocaat.