Praktische hulp bij energiearmoede: Fixbrigade isoleert je huis
Door je tochtige sociale huurwoning te isoleren, kun je flink geld besparen. De Amsterdamse Fixbrigade helpt mensen hierbij. Het is zo'n succes, dat het project flink wordt uitgebreid.
De Fixbrigade is een initiatief van duurzaamheidscentrum Jungle in Amsterdam. "Het is een praktisch project, met name voor mensen met een smalle beurs, om hun huis te verduurzamen, zodat bewoners meer comfort hebben en een lagere energierekening," zegt directeur Janneke Jansen op de Haar tegen RTL Z.
Opschalen na aanbevelingen
De Fixbrigade bestaat al een jaar of drie, maar door de stijgende energieprijzen neemt het project nu een vlucht. "Mensen maken zich echt heel veel zorgen om hun energiecontract. Er zijn steeds meer bewoners die hun kachel gewoon niet meer aanzetten. Voor mensen die ons in januari van dit jaar belden voor hulp, hadden we pas in mei tijd. Toen zijn we gaan kijken hoe we het project konden opschalen."
Daarom is ze ontzettend blij met extra geld dat de Fixbrigade nu krijgt. Enerzijds subsidie vanuit Europa, anderzijds cofinanciering door de gemeente Amsterdam. "Met dit geld kunnen we uitbreiden naar andere wijken, waar ook veel mensen in energiearmoede leven."
En, ook niet onbelangrijk, met het geld kunnen de 'fixers' eindelijk salaris krijgen. "Daar gaat het merendeel van de subsidie naartoe. Daarmee worden de betrokkenheid en de motivatie van de medewerkers ook groter. We laten zien dat we het serieus nemen, dat het een vak is."
Onder leiding van 'hoofdfixer' Francis Langedijk inventariseert de Fixbrigade bij mensen thuis welke isolatiemaatregelen kunnen helpen om energie te besparen. Dat varieert van het dichten van naden en kieren tot radiatorfolie. De tarieven van de Fixbrigade zijn laag; voor minima zijn de werkzaamheden en materialen zelfs gratis.
'Scheelt honderden euro's'
"We regelen bijvoorbeeld de centrale verwarming beter in", zegt Langedijk. "Bij 9 van de 10 huizen waar ik kom, is dat niet gedaan. Daardoor verbruiken zij veel te veel gas. Regel je dit goed, dan kan je dat op jaarbasis 12 tot 15 procent aan energiekosten schelen, dat zijn al snel honderden euro's."
Het is heel dankbaar werk, zegt Langedijk. "Mensen zijn soms ten einde raad. Als wij dan zijn langsgekomen, hebben ze geen tochtig huis meer, worden alle kamers weer warm. Terwijl, wat heb ik nou helemaal gedaan? Een tochtband op de juiste manier op de juiste plek geplakt. Het is iets heel makkelijks, maar het moet wel gedaan worden."
Tovenaarswerk
Bewoonster Brigitte Knor is dan ook heel blij met de Fixbrigade. "Ik ben echt wel bang voor een te hoge energierekening en zelf een ontzettende leek op dit gebied. Ik draag vaak een jasje binnen, zet de temperatuur niet te hoog, maar wat zij doen voelt als een soort tovenaarswerk."