Reactie op burgerdoden Boetsja

Akkoord over nieuwe sancties: kolenverbod en havens dicht voor Russische schepen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPAkkoord over nieuwe sancties: kolenverbod en havens dicht voor Russische schepen
RTL

De 27 landen van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Hierdoor geldt een verbod op Russisch steenkool en zijn Russische schepen niet langer welkom in havens zoals Rotterdam en Amsterdam.

Aanleiding van de sancties zijn de burgerdoden in Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar na terugtrekking van het Russische leger volgens de Oekraïne autoriteiten zeker 320 mensen bleken te zijn geëxecuteerd en op straat achtergelaten.  

De EU kiest opnieuw voor een pakket bedoeld om het financiële systeem van Rusland verder te verzwakken. De sancties moeten de druk op dat land opvoeren en 'nog dieper in de Russische economie snijden', aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Dit zijn de sancties op een rijtje:

Importverbod op steenkool

De import van Russisch steenkool wordt stilgelegd. Vanaf half augustus mogen de EU-lidstaten geen Russische kolen meer importeren.

Dat moet ertoe leiden dat deze handel waaraan Rusland zo'n 4 miljard euro per jaar verdient, zal opdrogen.

Importverbod Russische steenkool zal Nederland hard raken
Lees ook

Importverbod Russische steenkool zal Nederland hard raken

Havenblokkade

Daarnaast moeten alle havens in de Europese Unie Russische schepen de toegang verbieden. Dit verbod geldt dus ook voor de Nederlandse havens zoals Rotterdam en Amsterdam. Er gelden wel vrijstellingen voor als de schepen essentiële goederen, zoals voedsel, vervoeren.

Ook worden volgens ingewijden de dochters van president Vladimir Poetin aan de Europese sanctielijst toegevoegd. Deze en meer sancties worden openbaar en van kracht op het moment dat ze in het officiële EU-publicatieblad staan.

Gemiddeld 13 Russische schepen per maand naar Rotterdam

Iedere maand varen gemiddeld 13 Russische schepen naar de haven van Rotterdam. In januari en februari waren dat er opgeteld 29, blijkt uit de laatste cijfers. Ook is er het nodige scheepverkeer tussen Russische havens en Rotterdam: per maand komen ongeveer 110 schepen aan vanuit Rusland. Andersom vertrekken maandelijks zo'n 90 schepen naar Rusland.

In 2021 zijn tussen Rotterdam en Rusland 1.275.000 teu verscheept. Een teu staat voor twenty foot equivalent, de standaardmaat van een container, hoewel de dubbel zo lange 40 foot-containers tegenwoordig vaker gebruikt worden. 1.275.000 teu komt neer op circa 8 procent van het totale containervolume van de Rotterdamse haven.

Amsterdam: vooral vrachtschepen 

In de haven van Amsterdam meren de laatste jaren gemiddeld zo'n 30 zeeschepen uit Rusland per jaar aan. Dat zijn vrijwel allemaal vrachtschepen in eigendom van Russische rederijen die kolen en staal vervoeren.

Sinds de Russische invasie op Oekraïne op 24 februari begon, is tot op heden nog één schip met staal aangemeerd in de hoofdstad, laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten aan RTL Z.

Een totale boycot van olie en gas uit Rusland is veel minder schadelijk voor onze economie dan we denken, stellen economen.
Lees meer over
Europese CommissieEuropese UnieSanctiesOorlog in OekraïneScheepvaartKolenGasBanken