Olieprijs weer op niveau van voor oorlog Oekraïne
De olieprijzen dalen steeds verder en liggen nu op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Zo betaalde je maandagmorgen voor een vat Amerikaanse olie nog maar 97 dollar (88 euro) en een vat Brent-olie kost ongeveer 100 dollar (91 euro). De prijzen dalen met name vanwege problemen in China, waar het coronavirus weer om zich heen slaat.
China is de grootste importeur van olie ter wereld, maar in verschillende steden ligt het openbare leven weer deels stil. Er zijn strenge lockdowns ingevoerd, maar toch werden in Shanghai zondag nog meer dan 26.000 nieuwe coronabesmettingen (met name omikron) gemeld.
Kan snel omslaan
Olieanalisten blijven hun vraagprognoses naar beneden bijstellen. "Er lijkt geen einde in zicht te zijn voor de huidige lockdowns. Hoe langer dit duurt, des te verder daalt de vraag naar olie", aldus Warren Patterson, hoofd grondstoffenstrategie bij ING Groep in Singapore tegen Bloomberg.
Hij houdt wel een slag om de arm. "De situatie kan ook snel weer veranderen als de situatie in Oekraïne verder verslechtert."
Benzine
Consumenten in Nederland profiteren nog niet van de dalende olieprijs. Sinds de accijns op benzine is verlaagd, daalden de prijzen amper. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers, verwacht dat dat wel gaan veranderen.
De olie- en brandstofprijzen zijn aan elkaar gekoppeld, maar prijsverhogingen aan de pomp worden volgens Van Selms altijd sneller doorgevoerd dan prijsverlagingen. "Kijk naar Shell. Die hebben net miljarden afgeschreven vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat nodigt niet uit tot een prijsverlaging."
Reserves
Eind vorige week maakten de lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekend het komende halfjaar een recordaantal vaten uit hun strategische oliereserves op de markt te brengen om zo de prijs te drukken. In totaal gaat het om 240 miljoen vaten.
Nederland geeft 1,6 miljoen vaten vrij. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne hebben de leden van het IEA bijna 10 procent van hun collectieve reserves op de markt gebracht.