Meer dan gepland

OPEC+ gaat meer olie oppompen, toch stijgt de olieprijs

Door RTL Z··Aangepast:
© GettyOPEC+ gaat meer olie oppompen, toch stijgt de olieprijs
RTL

OPEC+, de machtige club olieproducerende landen, gaat binnenkort de productie van olie flink opschroeven. Eerder besloten de landen om samen 432.000 vaten per dag extra uit de grond te halen, in juli augustus wordt dat ongeveer de helft meer. De zet is deels bedoeld om de hoge olieprijs te drukken, maar die stijgt juist na het besluit.

OPEC is een groep van landen met een oliebedrijf dat door de staat geleid wordt. Bij de OPEC+-vergaderingen schuiven ook Rusland en Kazachstan aan.

Onder meer de VS, zelf geen lid van OPEC, had aangedrongen op een productieverhoging. De hoop is dat daardoor de prijs van olie, die met 117 dollar (109 euro) per vat extreem hoog is, wat terugloopt. De hoge olieprijs is een van de redenen dat ook brandstoffen als benzine en diesel erg duur worden.

Veel meer vraag

De eerdere verhoging van de productie leidde in ieder geval niet tot de gewenste prijsdaling. Die werd gezien als te klein om echt zoden aan de dijk te zetten. De vraag naar olie is namelijk gigantisch sinds de wereldeconomie weer volop draait na corona.

Daarbij komt ook nog eens dat er veel zorgen zijn over de beschikbaarheid van Russische olie door de oorlog in Oekraïne. De aangekondigde boycot van Russische olie door de EU komt daar nog eens bovenop.

Effect blijft nog uit

Toch lijkt het nieuws over de productieverhoging nog niet echt het gewenste effect te hebben. De olieprijs ging juist een paar dollar omhoog, nadat die eerder vandaag ongeveer evenveel was gedaald.

In de markt was namelijk de hoop ontstaan dat Saoedi-Arabië eigenhandig zou besluiten om meer op te pompen om de prijzen te dempen. In plaats daarvan is er dus een compromis bereikt met de gehele OPEC+, maar daarvan wordt minder verwacht.

Te hoge prijs voor niemand goed

Dat de olielanden überhaupt meer oppompen is natuurlijk niet omdat ze per se hun olie goedkoper willen verkopen. Maar een te hoge prijs, kan er ook voor zorgen dat de vraag naar olie daalt, en dat is pas echt slecht voor de zaken, legt beurscommentator Hans de Geus uit.