'Windfall tax'

Voorlopig geen extra belasting op hoge winsten energiebedrijven

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPVoorlopig geen extra belasting op hoge winsten energiebedrijven
RTL

Er komt voorlopig geen extra belasting voor energiebedrijven die op dit moment volop profiteren van de hoge energieprijzen. Het is onmogelijk om zo'n meevallersheffing, ook wel bekend als 'windfall tax', op korte termijn in te voeren, meldt het kabinet. 

In het Verenigd Koninkrijk moeten olie- en gasbedrijven tot en met 2025 extra belasting over hun winst betalen. Het tarief gaat van 40 procent naar 65 procent, maakte de Britse minister van Financiën Rishi Sunak eind mei bekend

Compenseren bevolking

De belastingverhoging past in zijn maatregelenpakket om de stijgende kosten voor de Britse bevolking te compenseren. In Italië is ook zo'n soort belasting ingevoerd. Politici daar willen zelfs banken die profiteren van de gestegen energieprijzen extra belasten, meldde persbureau Reuters begin juni

Rutte: geen 500 euro extra koopkrachtsteun voor lage en middeninkomens
Lees ook

Rutte: geen 500 euro extra koopkrachtsteun voor lage en middeninkomens

In Nederland kreeg minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) ook vragen over zo'n belasting, van de Kamerleden Henri Bontenbal en Inge van Dijk (CDA) en Laurens Dassen van Volt: kan zo'n belasting niet ook in Nederland, om arme gezinnen enigszins te compenseren voor hun hoge energierekening? 

Nee, is het antwoord van Jetten en staatssecretarissen Hans Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) en Marnix van Rij (Financiën). Zo'n extra belasting op 'excessieve winsten (...) is op korte termijn niet mogelijk en kent een aantal knelpunten', schrijven zij

Veel knelpunten

Het eerste knelpunt volgens de bewindslieden is dat niet te meten is welk deel van de winst de bedrijven nu danken aan de hoge energieprijzen. En als je dat niet kunt meten, is de redenatie, dan is het ook niet mogelijk er een extra belasting op te heffen.

Het zou namelijk ook kunnen dat een bedrijf efficiënter is gaan werken en daar een deel van de hogere winst aan te danken heeft. Er zou dus een schatting gemaakt moeten worden en daar wil het kabinet zich niet aan wagen. 

Een ander knelpunt is dat het twee jaar zou duren om zo'n extra belasting in te voeren. Daarnaast mag het volgens het kabinet niet, omdat het extra belasten van een bepaalde groep bedrijven in strijd is met staatssteunregels. 

Jetten, Vijlbrief en Van Rij wijzen er verder op dat al zo'n 70 procent van Nederlandse olie- en gaswinsten naar de staat gaat. Dat gebeurt via de normale vennootschapsbelasting en aparte heffingen die er zijn voor bedrijven die grondstoffen uit de Nederlandse bodem mogen halen. 

Lees meer over
Hans VijlbriefMarnix van RijRob JettenMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van FinanciënBelastingEnergie