Vluchten op Schiphol en Eindhoven Airport bewust vertraagd, zodat reizigers vlucht haalden
Ruim twee op de drie vluchten op Eindhoven Airport waren deze maand vertraagd, op Schiphol was het niet veel beter. De take-off wordt soms bewust vertraagd zodat reizigers die nog in de rij staan, hun vlucht halen.
Op Eindhoven Airport was tussen 1 en 10 juli maar liefst 67 procent van de vluchten vertraagd. De luchthaven doet dit bewust vanwege de lange rijen. Door de vertragingen is de kans groter dat passagiers hun vlucht halen. Op Schiphol was 61 procent van de vluchten vertraagd. Ook hier hebben in sommige gevallen vliegtuigen gewacht met opstijgen, omdat niet alle passagiers er waren.
"Er zijn verschillende reden voor een vertraging. Weersomstandigheden, een tekort aan grondpersoneel dat het vliegtuig naar de startbaan kan taxiën, vertraging omdat de startbaan nog niet vrij is. Maar ook zijn vluchten bewust later vertrokken omdat passagiers er nog niet waren en in de rij stonden", zo zegt een woordvoerder van Schiphol.
Of er wordt gewacht, is aan de vliegmaatschappij. "Dat bepalen ze zelf."
Eindhoven Airport
Ook in Eindhoven hebben vluchten vertraging opgelopen doordat passagiers in de rij stonden. In die gevallen hebben de luchtvaartmaatschappijen contact gezocht met het vliegveld en de grondafhandeling, zegt een woordvoerder.
"We hebben vanwege de drukte een nieuwe werkwijze waarbij we passagiers uit de rij halen die hun vlucht dreigen te missen. Daardoor hebben we een goed beeld hoe lang het nog duurt voordat bepaalde passagiers bij de gate zijn."
Als het kan wachten de luchtvaartmaatschappijen dus even. "Dat kan vijf minuten zijn of een kwartier of half uur. Het ligt eraan of er in het tijdschema ruimte is. Vanuit Eindhoven vliegen met name low budgetcarriers zoals RyanAir, Wizz Air en Transavia. Die voeren met hetzelfde vliegtuig vaak meerdere vluchten op een dag uit, dus er is niet altijd tijd om te wachten."
Meeste vertraging in Brussel
Reisbedrijf Hopper bracht in kaart op welk Europees vliegveld je begin juli de meeste kans had op vertraging. Brussels Airport staat op de eerste plek, daar was 72 procent van de vluchten vertraagd. Eindhoven Airport staat derde (67 procent) en Schiphol staat achtste (61 procent).
Wie nagenoeg zeker wil zijn van een snelle vlucht zonder vertraging moet vanaf het Italiaanse Bergamo vliegen, daar ging maar liefst 3 procent van de vluchten op tijd weg.
De drukte op de Nederlandse luchthavens houdt nog wel even aan. Op Eindhoven Airport is het al weken zo druk dat er buiten tenten zijn neergezet, zodat passagiers beschermd zijn tegen regen en zon als ze in de rij staan.
Net als op Schiphol, heeft de Brabantse luchthaven last van personeelstekorten. Het grootste knelpunt is een gebrek aan personeel bij de veiligheidscontroles. Ook zouden volgens de luchthaven mensen te vroeg komen, zodat extra lange rijen ontstaan. Je kunt pas drie uur van tevoren inchecken. Naar verwachting is de drukte pas na de herfstvakantie voorbij.