Impasse op de woningmarkt: prijzen te hoog voor de rente
Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is de afgelopen maand vrij dramatisch gedaald. In de maand juli daalde het aantal aanvragen met liefst 28 procent ten opzichte van een maand eerder.
Dat schrijft De Hypotheker, een keten van hypotheekadviseurs, op basis van eigen gegevens. De daling is niet een te verwachten seizoenseffect, want ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder gaat het zelfs om een neergang van 32 procent.
Minder betaalbaar
Volgens de hypotheekadviseur is de daling het gevolg van aanhoudend hoge huizenprijzen en de sterk gestegen rente. Die combinatie zorgt ervoor dat huizen steeds minder betaalbaar worden.
De stijgende rente zorgt er namelijk voor dat huizenkopers iedere maand meer kwijt zijn aan woonlasten en dat hakt er flink in.
Vele duizenden euro's per jaar meer
Een rekenvoorbeeld: iemand die een huis van 400.000 euro kocht in januari van dit jaar kreeg een jaarlijkse rente te verstouwen van zo'n 1 procent als de rente voor 10 jaar vastgezet werd. Dat is 4000 euro rente op jaarbasis, ofwel 333 euro per maand bruto.
Inmiddels betaal je bij veel hypotheekverstrekkers voor zo'n zelfde hypotheek al snel 4 procent rente. Dat is 16000 euro per jaar: 1333 euro per maand bruto. Daar komen je maandelijkse aflossingen nog eens bovenop.
Overduidelijk dus dat je nu veel meer kwijt bent voor een huis met dezelfde prijs dan een half jaar geleden, áls je de lening al kan krijgen. Want hogere maandlasten, betekent ook dat je met hetzelfde salaris een minder hoge lening af mag sluiten.
"Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen nog verder onder druk, zeker aangezien de lagere leencapaciteit – mede door de krappe woningmarkt - nog niet terug te zien is in lagere huizenprijzen", aldus Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.
Tekenen van afkoeling
"Oriënteerders op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning – ondanks tekenen dat de woningmarkt iets afkoelt – uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt", schrijft De Hypotheker.
Het positieve nieuws, vooral voor starters op de woningmarkt, is wel dat er dus wat tekenen zijn dat de markt afkoelt. In het tweede kwartaal waren huizen 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is natuurlijk een enorme stijging, maar het kwartaal ervoor ging het nog om een stijging van zo’n 20 procent. En in de maand juli lag het gemiddelde hypotheekbedrag zelfs zo'n 5 procent lager dan een maand daarvoor.
Meer te koop
Onlangs waren er ook al andere signalen dat de woningmarkt wat aan het afkoelen is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zwakte de toename van de huizenprijzen in juni bijvoorbeeld duidelijk af, al bleef de toename wel op een relatief hoog niveau. Bouwconcern Heijmans merkte daarnaast dat het aantal mensen met concrete interesse per nieuwbouwhuis terugliep.
Makelaarsorganisatie NVM constateerde op haar beurt dat de hoeveelheid te koop staande huizen de laatste maanden flink is toegenomen. Maar mensen zouden over het algemeen hun huis eerst willen verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning aanschaffen, zeiden de makelaars er ook meteen bij. Dat zou de reden zijn dat het aantal transacties nog achterblijft bij het aanbod.