Minder kolen en koelwater

Gasprijs stijgt door lage waterstand, gebrek aan kolen en koelwater

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPGasprijs stijgt door lage waterstand, gebrek aan kolen en koelwater
RTL

De torenhoge gasprijzen stijgen nog verder door de lage waterstanden. Schepen kunnen minder kolen meenemen, ook hebben kerncentrales minder koelwater waardoor de operatie deels moet worden stilgelegd. Er zijn dus minder alternatieven voor gas. Daardoor stijgt de vraag en gaat de prijs omhoog.

"Dit komt nog bovenop de al hoge gasprijzen door de oorlog in Oekraïne", zegt energie-expert Jilles van den Beukel van HCSS. Recent steeg de prijs al tot recordhoogte vanwege het conflict.

Sinds het uitbreken van de Oekraïne-oorlog op 24 februari stijgt de gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs. Ter vergelijking, op 21 februari betaalden handelaars 71 euro per megawattuur. Nu is dat 206 euro. Dat is de hoogste prijs sinds het begin van de inval in Oekraïne. 

Minder kolen, meer gas

De droogte doet een extra duit in het zakje. Het waterpeil in onder meer de Rijn staat ongekend laag. Schepen kunnen nog wel varen, maar kunnen vanwege de stand minder lading meenemen. Er zijn drie tot vier schepen nodig voor het vervoeren van dezelfde hoeveelheid goederen.

"Veel Duitse kolencentrales zijn voor de aanvoer van kolen afhankelijk van de scheepvaart. Er komen minder dus kolen binnen", zegt Van den Beukel. De focus verschuift daarmee meer richting gas.

Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden
Lees ook

Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden

De gasprijzen stijgen sinds februari flink.© RTL Z
De gasprijzen stijgen sinds februari flink.

Terughoudend

Daar komt bij dat Nederlandse kolencentrales terughoudend zijn in hun productie. Op 1 januari zette de overheid een rem op de capaciteit. Vanwege de gascrisis is de maatregel teruggedraaid, maar dat staat nog niet in de wet.

Volgens Van den Beukel bestaat er de angst dat er bij een te hoog productieniveau, rechtszaken van milieuclubs volgen. "Daarom heerst er terughoudendheid", zegt hij.

Kernenergie: niet genoeg koelwater

Een ander alternatief voor gas is kernenergie. De centrales hebben echter koelwater nodig om goed te kunnen functioneren. De meeste Franse kerncentrales halen bijvoorbeeld het benodigde koelwater uit rivieren zoals de Rhône.

"In Frankrijk liggen kerncentrales al deels of geheel stil. Deels door onderhoud, maar ook omdat er niet genoeg koelwater is om maximaal te produceren", aldus Van den Beukel.

Lees meer over
EnergiecrisisEnergieGaslevering