Veel onzekerheid

Uurtarieven voor energie: dit moet je weten voor je eraan begint

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPUurtarieven voor energie: dit moet je weten voor je eraan begint
RTL

De energieprijzen zijn zo hoog dat veel mensen met man en macht zoeken naar een manier om de kosten te drukken. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een dynamisch tarief, dat ieder uur wijzigt. Maar ben je dan ook goedkoper uit? Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat ís een dynamisch energiecontract?

Het belangrijkste verschil met een standaard energiecontract is dat de tarieven van gas en elektra iedere dag anders zijn. Voor elektra geldt zelfs ieder uur een ander tarief. De prijs die de consument betaalt wordt namelijk direct bepaald door de prijs op de gas- en elektriciteitsbeurzen.

De prijzen worden een dag van te voren bekend. Dan weet je dus hoeveel een kWh elektriciteit je per uur de volgende dag kost. De gasprijs wisselt slechts een keer per dag.

2. Waarom zou je dat willen?

Het voordeel van tarieven die precies meebewegen met de marktprijzen is dat je in zekere zin een heel eerlijke prijs betaalt. Vooral als de prijzen voor energie structureel laag zijn, is dat prettig.

Daalt de prijs op de markt? Dan betaal je direct minder voor je energieverbruik. Dit in tegenstelling tot contracten met vaste prijzen, waaronder ook de variabele contracten vallen die tegenwoordig eens per maand worden aangepast. Bovendien rekenen aanbieders van energie waarbij de prijzen langer vaststaan altijd wat extra, om zich in te dekken tegen stijgende prijzen. Bij een dynamisch tarief is dat niet nodig.

3. Wat is het gevaar?

Maar aan die extreme flexibiliteit kleeft natuurlijk ook een nadeel. Je weet als consument – zeker nu de prijzen per dag enorm kunnen verschillen – simpelweg niet waar je aan toe bent. Op een slechte dag kunnen je kosten opeens letterlijk met euro's per kuub of kWh omhoogschieten. 

4. Wat kost het?

Dat is dus moeilijk te zeggen, want het wisselt per dag. Kijk je naar de gemiddelden over de afgelopen maanden die worden gepubliceerd op de gezamenlijke site van de aanbieders van dynamische tarieven, dan lijkt een overstap behoorlijk aanlokkelijk.

Zo is de gemiddelde gasprijs in oktober 'slechts' 1,37 euro. In mei was het zelfs 1,06 euro. Maar op die tarieven moet je je niet blindstaren, want de overheidsheffingen zijn daarin niet meegenomen. Daardoor moet je er al minimaal 60 cent bijtellen voor een kuub gas.

Hoe voorkomen we dat energiebedrijven binnenlopen door prijsplafond?
Lees ook

Hoe voorkomen we dat energiebedrijven binnenlopen door prijsplafond?

Dan kom je dus uit op een euro of twee voor een kuub gas in oktober. Bij grote leveranciers ben je met een variabel contract meestal duurder uit. Maar de meeste dagen in september lag het tarief aanzienlijk hoger, zodat je inclusief overheidsheffingen meer dan 2,60 euro per kuub betaalde, en sommige dagen zelfs meer dan 3 euro. In de laatste week van augustus was dat nog een euro meer zelfs.

Als je dat soort dagen of weken ertussen hebt zitten in de winter, dan wordt de rekening al snel ongelooflijk hoog.

Omdat de tarieven voor elektriciteit nog veel meer schommelen, zijn die nog wat lastiger te vergelijken. Op piekmomenten betaal je geregeld de hoofdprijs, soms wel 70 tot 80 cent per kWh. 's Nachts en midden op de dag zijn de tarieven juist vaak erg laag.

5. Voor wie is het interessant?

Vooral mensen die heel veel elektriciteit gebruiken én het verbruik goed kunnen timen, zijn goede gegadigden voor een dynamisch tarief. Mensen met een elektrische auto bijvoorbeeld. Zij verbruiken veel elektriciteit voor het laden van de wagen, maar kunnen dit – als ze hun best doen – zo timen dat ze er weinig voor betalen. Vaak is het beste moment om dit te doen 's nachts.

Toch is ook dat een onzeker bestaan. Als het flink waait, dan wordt er veel goedkope stroom opgewekt en zijn de dynamische tarieven dus erg laag op momenten dat er weinig stroom wordt verbruikt. Maar als het windstil is, en de energiecentrales alsnog (deels) op gas draaien, zijn de prijzen 'gewoon' heel hoog.

Uiteindelijk is een dynamisch contract vooral voor mensen die zin hebben om zich elke dag bezig te houden met hun energieverbruik, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Én het is alleen weggelegd voor huishoudens die het kunnen lijden om soms een maand juist heel duur uit te zijn.

Lees meer over
EnergieEnergiecrisisEnergiebesparing