Komt er recessie?

Hosannaperiode voorbij: Nederlandse economie krimpt licht met 0,2 procent

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoHosannaperiode voorbij: Nederlandse economie krimpt licht met 0,2 procent
RTL

Waar de Nederlandse economie in het tweede kwartaal nog een 'buitengewone' groei vertoonde, is het derde kwartaal minder hosanna. De economie kromp met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, met name omdat er minder werd geïnvesteerd in woningen en infrastructuur.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Voorlopige berekening

De investeringen in woningen en infrastructuur daalden met 1,7 procent en ook de consumptie door de overheid kromp een fractie. Met name bedrijfstakken handel, vervoer, horeca en bouwnijverheid waren slecht voor de economische ontwikkeling in Nederland.

We weten niet precies waar de krimp vandaan komt, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, tegen RTL Z. "Waarschijnlijk heeft het ook te maken met het feit dat er dit jaar minder bouwvergunningen uitgegeven zijn in het afgelopen jaar. Het kan ook te maken hebben met de stikstofproblematiek die we nu terugzien in de cijfers."

Druk van de personeelsketel: minder openstaande vacatures
Lees ook

Druk van de personeelsketel: minder openstaande vacatures

De zakelijke dienstverlening leverde juist een positieve bijdrage aan de economie. Huishoudens besteedden íets meer in het derde kwartaal dan in het tweede kwartaal van 2022: 0,1 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 0,9 en 1 procent toe. 

Coronaspaarpot

"We hebben tijdens de coronaperiode enorm veel geld overgehouden", zegt Van Mulligen. "Dat geven we nu mondjesmaat uit en dat heeft ervoor gezorgd dat de krimp niet groter uitviel. Die coronaspaarpot is nog lang niet leeg, want ook het afgelopen jaar hebben we minder uitgegeven dan er binnenkwam."

In onderstaande video lichten we toe waaraan je kunt zien dat we in economisch zwaar weer zitten:

Het gaat om een voorlopige berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal. Door corona kunnen de latere cijfers meer afwijken dan gebruikelijk is, aldus het CBS.

'Seinen nog niet op rood'

De krimp ligt in lijn met de verwachting van Nederlandse banken. ABN Amro, Rabobank en ING gingen uit van een lichte recessie aan het einde van dit jaar en begin volgend jaar. Van een recessie is pas sprake na twee opeenvolgende kwartalen van krimp. In het vorige kwartaal groeide de economie juist nog 'buitengewoon', met bijna 2,5 procent.

Technisch gezien is dit jaar een recessie nog steeds mogelijk, zegt Van Mulligen. "Maar dat is dan waarschijnlijk wel een heel milde recessie. In de eerste twee kwartalen van 2022 ging het nog steeds ontzettend goed met de Nederlandse economie. De arbeidsmarkt is nog steeds heel krap, er is niet opeens een hard oplopende werkloosheid. De seinen staan nog niet op rood."

Minister van Financiën Sigrid Kaag zegt in een reactie dat het geen makkelijke periode is voor veel mensen:

Groei op jaarbasis

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar is er wel sprake van groei en wel met 3,1 procent. Die groei is met name toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens, een positieve handelsbalans (export minus import) en investeringen. Verder speelt mee dat er in het derde kwartaal dit jaar geen coronarestricties meer golden. In het derde kwartaal van 2021 waren die er nog wel.

Consumenten besteedden in de maanden juli, augustus en september 2,3 procent meer. Ze gaven vooral meer uit aan horeca, vervoer, cultuur en recreatie. Aan woninginrichting en voeding werd juist minder geld besteed. 

Lees meer over
CBSRecessieConsumentConsumentenvertrouwenEconomie