Armoede in Nederland

Enorme vraag naar gratis sintpakketten: 'Het gaat slecht, dat valt nu op'

Door Anouk Kemper··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalEnorme vraag naar gratis sintpakketten: 'Het gaat slecht, dat valt nu op'
RTL

Sinterklaas zou een feest voor ieder kind moeten zijn, maar door de hoge inflatie is het voor steeds meer gezinnen lastig om een leuk sinterklaascadeau te kopen. Verschillende organisaties zien een enorme toename in de vraag naar gratis pakketten.

Ilse Boerkamp van stichting Sint voor ieder Kind uit Klarenbeek is druk bezig met het samenstellen van de cadeaupakketten van dit jaar. In 2019 ging het nog om 1000 pakketten, in 2021 waren dat er al 4000. "Nu heb ik zojuist pakket 4086 ingepakt", zegt Boerkamp. En de teller loopt nog. "Het gaat om 4000 gezinnen, hè? Dus dat zijn 11.000 à 12.000 kinderen, ook tieners."

Voedselbank

De inflatie, de hoge energieprijzen: ze zorgen ervoor dat mensen in de financiële problemen komen en niet zomaar geld kunnen uitgeven aan cadeaus. Sint voor ieder Kind kan dankzij donaties en vele vrijwilligers toch veel kinderen blij maken. Hoewel de stichting zich in eerste instantie richt op de eigen regio (Gelderland), komen de aanvragen nu uit heel het land. "We hebben laatst nog het nodige afgeleverd in Amsterdam."

Sinterklaas houdt hand op de knip: 'Meer slecht nieuws voor winkelier'
Lees ook

Sinterklaas houdt hand op de knip: 'Meer slecht nieuws voor winkelier'

Niet alleen de Voedselbank, ook de Schulphulpverlening, scholen en Jeugdzorg weten de stichting te vinden. De nood blijkt hoog. Volgens het Armoedefonds zijn er 650.000 gezinnen die in de financiële problemen zitten. In 2019 ging het nog om 574.000 huishoudens. 

Het Nibud vermoedt dat momenteel één op de drie huishoudens worstelt met het rondkrijgen van de begroting.

Overspoeld

"Het gaat slecht, dat valt extra op in deze tijd van het jaar", laat een woordvoerder van het Armoedefonds weten. Het fonds ondersteunt normaal gesproken vooral andere organisaties, maar wilde dit jaar graag ook zélf sintpakketten regelen.

Of daar animo voor was onder hun achterban? "Binnen een half uur hadden zestig organisaties zich aangemeld. We werden echt overspoeld en moesten de oproep sluiten."

22.000

Binnenkort gaan dus zestig pakketten de deur uit met meer dan duizend spullen per pakket, zoals mutsen, snoepgoed, stiften, kleurboeken en strips. Organisaties als de Voedselbank of Schuldhulpverlening kunnen die spullen vervolgens zelf uitdelen aan hun cliënten.

Ook Sintvoorieder1 zegt dat de vraag enorm is toegenomen. Vorig jaar leverde de stichting nog 15.500 pakketten, dit jaar zijn het er meer dan 22.000. De pakketten bestaan uit zo'n vijf cadeautjes, voornamelijk gedoneerd door bedrijven en particulieren.

Tieners

"We vinden het ook heel belangrijk om de tieners niet over te slaan", zegt Esther Blom, mede-oprichter van Sintvoorieder1. "Voor hen wordt weinig georganiseerd, dus wij hebben ook een speciaal tienerpakket. Zo kun je echt met het héle gezin Sinterklaas vieren."

Dat de vraag naar gratis cadeautjes zo groot is vindt ze heel verdrietig. Blom: "Wij kunnen de problemen helaas niet oplossen, maar de situatie wel een beetje verlichten. Door een kleine sprankeling te brengen op Sinterklaasavond."

Donaties voor Sint voor ieder Kind en Sintvoorieder1 zijn nog altijd welkom.

Lees meer over
VoedselbankEditie NL Link in bioNederland