Weer minder vergunningen

Nieuwbouw blijft ver achter bij doel kabinet: 900.000 lijkt onhaalbaar

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP FotoNieuwbouw blijft ver achter bij doel kabinet: 900.000 lijkt onhaalbaar
RTL

Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen blijft teruglopen terwijl het woningtekort aanhoudt. In het derde kwartaal werd voor bijna 15.000 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Daardoor ligt de totale hoeveelheid dit jaar afgegeven vergunningen tot nu toe ruim 12 procent lager dan vorig jaar.

Ook voor de bouw en verbouw van bedrijfspanden nam de omvang van vergunningen af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Last van stikstofcrisis

Er werden in het derde kwartaal een kleine 15.000 vergunningen voor nieuwe woningen uitgedeeld, ruim 3 procent minder dan een jaar eerder. Het duurt volgens het CBS ongeveer twee jaar voordat een woning na de vergunningverlening wordt opgeleverd.

De woningnood in Nederland is groot. Daarom kondigde het kabinet eind vorig jaar aan dat er jaarlijks 100.000 woningen bij moeten komen. Tot en met 2030 gaat het in totaal om 900.000 woningen. Per provincie is inmiddels vastgelegd waar die woningen moeten verrijzen.

Maar het aantal lijkt bij lange na niet gehaald te worden. In 2021 werden in totaal voor zo'n 76.000 nieuwbouwwoningen vergunningen afgegeven; dit jaar tot nu toe iets meer dan 48.000.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 

Dit betekent dat als er geen stimulerende maatregelen worden genomen, het aantal opgeleverde woningen terug gaat vallen naar 40.000 tot 50.000 in 2024 en 2025. Dat berekende Capital Value, specialist in woningbeleggingen, die meerekent aan het jaarlijkse woningtekort.

Van uitstel komt afstel?

Er worden namelijk niet alleen minder vergunningen afgegeven, ook lopen plannen mét vergunning uitstel op. Onder andere door de gestegen bouwkosten en de gestegen rente.

De bouw heeft bij het krijgen van vergunningen veel last van de stikstofcrisis. Door een uitspraak van de Raad van State, die begin deze maand besliste dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten, lijken de ergste problemen nog niet voorbij. Dat kan de bouw van woningen ook in de weg zitten. 

Fors minder nieuwbouw verwacht in 2023
Lees ook

Fors minder nieuwbouw verwacht in 2023

Door gestegen prijzen nam de omzet in de bouw in die periode wel met meer dan 9 procent toe. Projecten in de grond-, water- en wegenbouw leverden maar ongeveer 1 procent meer op. Verder steeg het aantal faillissementen in de bouw van juli tot en met september met een kwart tot 85.

Kosten doorberekenen

Kleine bouwbedrijven lijken de gestegen kosten het best door te kunnen berekenen in hun eigen prijzen. De omzet van ondernemingen tot tien werknemers steeg met bijna 13 procent op jaarbasis, tegenover een groei van tussen de 6 en 9 procent van grotere bouwers.

Dat het een lastige opgave gaat worden om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, legt Sam Trompert uit in onderstaande video:

Lees meer over
CBSBouwWoningmarktWoningnood