Op de valreep

Witte rook: prijsplafond voor energie komt er definitief per 1 januari

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWitte rook: prijsplafond voor energie komt er definitief per 1 januari
RTL

Na maandenlang onderhandelen en juridisch getouwtrek is de uitwerking van het prijsplafond op de valreep op tijd afgerond. Daardoor betalen bijna alle huishoudens vanaf 1 januari veel minder voor hun energie.

Dat heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie zojuist bekendgemaakt.

Overwinsten

Dat het zo lang heeft geduurd voordat de regeling definitief op papier stond, komt omdat het kabinet er niet uitkwam hoe kan worden voorkomen dat het prijsplafond ertoe leidt dat energieleveranciers gigantische winsten gaan maken, op kosten van de staat.

Het gevaar bestaat namelijk dat zij hun tarieven kunstmatig hoog houden, omdat de klant toch maximaal 1,45 per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom hoeft te betalen. Het verschil tussen wat de klant betaalt en het tarief dat energieleveranciers in rekening brengen, wordt betaald door de staat.

Oplossing

Daar is nu iets op verzonnen. De winstmarge van de energieleveranciers mag dit jaar niet hoger zijn dan de gemiddelde marge over de afgelopen jaren. Dat wordt achteraf gecontroleerd door een accountant. Als blijkt dat een leverancier een (veel) hogere winstmarge in de boeken zet in 2023, dan moet de te veel ontvangen subsidie worden terugbetaald.

Minister Jetten is blij dat het eindelijk gelukt is om de regeling op te tuigen. "Er is de afgelopen maanden keihard gewerkt om het prijsplafond vanaf 2023 in te laten gaan. Ik ben blij dat we daar samen met de energieleveranciers en alle andere betrokken partijen onder hoge tijdsdruk in zijn geslaagd."

Blokverwarming

Het prijsplafond is goed nieuws voor mensen met een gewone gas- of elektriciteitsaansluiting en mensen met stadsverwarming. Die laatste groep gaat maximaal 47,38 euro betalen per gigajoule warmte.

Mensen met een blokaansluiting moeten nog wel even wachten met juichen. Bij zo'n blokaansluiting zitten meerdere appartementen achter één gas- of elektriciteitsmeter. Omdat het prijsplafond geldt tot maximaal 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom, hebben mensen met zo'n blokaansluiting er bijna niks aan. 

'Voor het einde van het jaar' hoopt het kabinet een regeling voor deze groep uitgewerkt te hebben.