Werkgevers waarschuwen: maak inflatie niet leidend bij loonsverhogingen
Werkgeversorganisaties waarschuwen dat de tijdelijk hoge inflatie niet als leidraad moet worden genomen bij het bepalen van structurele loonstijgingen, zoals die worden vastgelegd in een cao. In plaats daarvan moet per sector of per bedrijf worden bekeken welke ruimte er is om de lonen te laten stijgen.
De economische onvoorspelbaarheid vraagt om voorzichtigheid bij het vaststellen van de loonstijging, stellen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in een advies aan cao-onderhandelaars.
Geen automatische prijscompensatie
De koepelorganisaties zeggen "grote zorgen" te hebben over de economie. "De situatie van het Nederlandse bedrijfsleven is extreem wispelturig, onder andere door de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis."
Daarbij hebben bedrijven het zwaar door de fors gestegen inkoop- en energieprijzen, terugbetaling van de coronaschulden en de versnelde verhoging van het minimumloon. Niet alle bedrijven en sectoren zullen in staat zijn om deze 'financiële klappen' op te vangen zonder schade aan hun onderneming, denken de werkgeversorganisaties.
Ook de flinke winsten waar in het begin van het jaar nog over werd gesproken, zijn aan het verdwijnen, zeggen ze. "Voor zover die er al waren." Ze zien dan ook niks in de eis van vakbond FNV om automatische prijscompensatie op te nemen in nieuwe cao's.
"Van werkgevers kan niet worden verwacht dat zij de huidige hoge inflatie volledig compenseren", schrijven ze.
Liever maatwerk
Liever zien ze dat per bedrijf of sector bekeken wordt welke loonruimte er is en welke loonafspraken daarbij passen. "In bedrijven en sectoren waar het goed gaat, zal de ruimte voor hogere lonen en meedelen in de winsten moeten worden benut."
In de loonontwikkeling worden ook al grote stappen gezet, zegt AWVN-directeur Raymond Puts tegen RTL Z. In december gingen de lonen met gemiddeld 7 procent omhoog en er worden steeds meer eenmalige bijdragen gedaan door werkgevers. Het gat met de 14,3 procent die FNV eist, is daardoor 'ook weer niet zo groot', vindt Puts.
"We moeten er alleen met zijn allen op letten dat we de inflatie niet verder aanwakkeren. Het zou zo zonde zijn als die loonontwikkeling weer wordt opgegeten door de hogere inflatie."
Budgetcoaches
De werkgeversorganisaties stellen tegelijkertijd dat het cruciaal is dat mensen over voldoende koopkracht beschikken. "Werkgevers zijn zich daarbij bewust van de financiële druk die veel mensen momenteel ervaren en ook in 2023 zullen cao-partijen ook aandacht schenken aan de financiële situatie van werknemers in het arbeidsvoorwaardenoverleg."
Volgens de belangenclubs ondersteunen werkgevers hun werknemers op verschillende manieren, zoals met eenmalige uitkeringen, vergoedingen voor energiekosten, budgetcoaches en door bijvoorbeeld zaken als de dertiende maand of vakantiegeld naar voren te halen.