Bouwers verrast door temperatuur

Buiten werken in de kou: 'Doet pijn aan je handen'

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP / Nico GarstmanBuiten werken in de kou: 'Doet pijn aan je handen'
RTL

De lucht mag dan strakblauw zijn, het is deze week ijskoud. Met gevoelstemperaturen ruim onder het nulpunt is het niet per se een pretje om buiten te werken. En het mag ook niet altijd.

De schilder, de dakdekker, de metselaar: ze werken doorgaans allemaal in de buitenlucht. Prima als het goed weer is, natuurlijk. Maar wanneer het vriest dat het kraakt is het een stuk minder comfortabel. Volgens Hans Kamerbeek, advocaat en arbeidsrechtdeskundige, mag het werk worden neergelegd bij zes graden onder nul.

"Het gaat dan om de gevoelstemperatuur, die dagelijks objectief wordt gemeten door het KNMI", zegt hij. "Als werkgever mag je dan vervangend binnenwerk aanbieden, zoals het onderhoud van gereedschap. Het moet wel functie-gerelateerd zijn, dus een timmerman moet niet ineens gevraagd worden voor de administratie."

Buiten werken in deze kou? 'Gewoon accepteren en door'
Lees ook

Buiten werken in deze kou? 'Gewoon accepteren en door'

Doorbetaald

Wanneer er geen vervangend werk te regelen is, mag de werknemer naar huis. Hij wordt dan gewoon doorbetaald.

Zo zit dakdekker Remco de Vries vandaag thuis, vertelt hij aan RTL Z. "De gevoelstemperatuur is op dit moment -8, daarom geldt het vorstverlet", zegt hij. "Al had ik liever wel gewoon gewerkt, want wat moet ik thuis?"

Verkeerde beroep

De Vries en zijn collega's houden de gevoelstemperatuur 'absoluut niet' continu in de gaten. "Als je dat doet, heb je echt het verkeerde beroep gekozen", vindt de dakdekker.

Een gevoelstemperatuur van -6 is de ondergrens, maar: "Het verschil met -5 voel je niet", zegt De Vries. "Het belangrijkste is in beweging blijven en niet nat worden." Ook onmisbaar: thermokleding.

Pijn

"Als je dit werk gaat doen, weet je dat je steeds buiten bent en dat het in de zomer te warm is en in de winter te koud", aldus de dakdekker. "Kou vind ik erger, want dat gaat pijn doen aan je handen. In de zomer kun je wat vaker de schaduw opzoeken."

Een klein voordeel van werken in de kou als dakdekker: "De brander. Het is natuurlijk wel lekker dat je die kunt vasthouden."

Overvallen

Veel bouwbedrijven zijn overvallen doordat de winter zo vroeg is ingezet dit jaar en nemen extra maatregelen om hun werknemers te beschermen. "De vrieskou komt als een verrassing, vooral omdat oktober en november enorme zachte maanden waren", zegt Erik Tierolf, manager arbeidsvoorwaarden bij Bouwend Nederland.

"We zien dat er langer pauze gehouden wordt, er zijn meer koffiemomenten en buitenwerkzaamheden worden afgewisseld met werkzaamheden binnen", zegt Tierolf. Daarbij krijgen werknemers volgens hem goede winterkleding, waardoor ze minder last hebben van de kou. 

In sommige gevallen zitten bouwvakkers nu thuis, omdat er niet gewerkt kan worden vanwege de kou.

Maatregelen

Op bouwplaatsen worden ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen waardoor mensen beschut kunnen werken. "Gebouwen zonder kozijnen worden bijvoorbeeld dichtgezet met plastic. Daken worden soms ijsvrij gemaakt, maar als er gevaar dreigt door bijvoorbeeld bevriezing of uitglijden dan wordt het werk stilgelegd", aldus de deskundige van Bouwend Nederland.

Lees meer over
BouwVorstArbeidsrecht