Prijzen dalen

ACM: nieuw energiecontract kan honderden euro's schelen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoACM: nieuw energiecontract kan honderden euro's schelen
RTL

De tarieven die energieleveranciers rekenen voor nieuwe klanten zijn aan het dalen. Die tarieven verschillen behoorlijk. Niet alleen tussen de energieleveranciers onderling, maar ook tussen de verschillende contracten bij dezelfde leverancier. Overstappen kan honderden euro's schelen.

Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie, die toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) vanaf vandaag elke maand publiceert.

Met de monitor wil de ACM de prijsontwikkeling van energietarieven transparant en inzichtelijk maken voor consumenten.

Zeven keer zoveel

Een gemiddeld gezin dat op zoek is naar een nieuw energiecontract, kan bij de ene leverancier honderden euro's duurder uit zijn dan bij de andere. Zo is een gezin van 4 in een moderne rijtjeswoning bij Budget Energie momenteel 208 euro per maand kwijt. Bij Nextenergy is dat 1489 euro, ruim 7 keer zoveel. 

Rekening houdend met het prijsplafond betaal je in deze berekening bij Nextenergy 447 euro per maand, nog steeds twee keer zoveel. 

Hoge energierekening hakt erin: forse stijging huishoudens met geldproblemen
Lees ook

Hoge energierekening hakt erin: forse stijging huishoudens met geldproblemen

Vaste contracten met een looptijd van meer dan 1 jaar worden nog steeds nauwelijks aangeboden. Modelcontracten zijn vaak het duurst.

Aantrekkelijk tarief

De Energiemonitor geeft inzicht in de verschillende tarieven en wordt één keer per maand aangepast. Voor het actuele tarief van een energieleverancier moet je dus op hun website kijken.

De ACM vindt overigens dat energieleveranciers transparanter moeten zijn over de tarieven voor nieuwe klanten, bijvoorbeeld door die allemaal op de website te publiceren en het aantrekkelijkste tarief prominent weer te geven.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, zegt daarover: "Niet alle leveranciers doen moeite om klanten te werven en het aanbod is lastig met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is."

Naast de monitor is de toezichthouder ook een onderzoek begonnen naar de grote drie, Eneco, Essent en Vattenfall, of hun tarieven niet onredelijk zijn. Meer dan de helft van de huishoudens heeft een contract bij een van deze energieleveranciers. 

Bij de volgende monitor, op 1 maart, geeft de ACM meer informatie over dit onderzoek.

Het prijsplafond is echt tijdelijk, aldus minister van Financiën Sigrid Kaag:

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieEnergierekening