Plus 0,25 procent

In strijd tegen inflatie verhoogt de ECB de rente opnieuw

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPIn strijd tegen inflatie verhoogt de ECB de rente opnieuw
RTL

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente opnieuw verhoogd in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat ging wel minder hard dan met de vorige rentestap. Er kwam deze keer een kwart procentpunt bij tegen een half procentpunt in maart. Het zal niet de laatste verhoging zijn, verwacht beurscommentator Jacob Schoenmaker.

De rente is nu terug op het niveau van 2008, aan het begin van de financiële crisis.

Inflatie beteugelen

Door hogere rentetarieven wordt lenen duurder, waardoor bedrijven en consumenten minder uitgeven. Daarmee kan inflatie worden beteugeld. De ECB streeft naar een inflatie op de middellange termijn van rond de 2 procent.

Vorig jaar schoot de inflatie als gevolg van gestegen energie- en voedingsprijzen naar veel hogere niveau's. Inmiddels is de inflatie weer een stuk lager dan vorig jaar, maar toch nog altijd hoog.

Zeven renteverhogingen

Dankzij zeven renteverhogingen van de ECB sinds juli vorig jaar is de depositorente, de rente die banken krijgen als ze hun geld bij de Europese centrale bank stallen, gestegen van min 0,5 procent tot 3,25 procent.

ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt, dit zijn de gevolgen
Lees ook

ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt, dit zijn de gevolgen

In het najaar van 2008 was de rente voor het laatst op dat niveau. Hoger dan 3,25 procent was de rente voor het laatst in 2001.

Rente verder omhoog

Beurscommentator Jacob Schoenmaker van RTL Z wijst er wel op dat het vasteland van Europa nog steeds achterloopt bij Engeland en de VS. "De Bank of Engeland is al bijna een jaar eerder begonnen met renteverhogingen. Daar staat de rente inmiddels een procentpunt hoger. In de VS zijn al tien renteverhogingen geweest, en staat de rente inmiddels op 5,25 procent."

Bovendien zit Europa met de hoogste inflatie van de drie. "Dat zal betekenen dat de ECB toch nog wel even verder zal gaan met renteverhogingen", zegt Schoenmaker.

Lager tempo

Wel ziet de beurscommentator dat de president van de ECB, Christine Lagarde, zich wat zorgen maakt over de bankcrisis die kan leiden tot minder kredietverlening. "Daardoor wordt de economie geremd. Er zullen dus nog wel wat renteverhogingen in het vat zitten, maar wellicht in een wat lager tempo."

Lees meer over
ECBRenteInflatie