Na opdoeken hoofdkantoor

Brits Unilever betaalt nu juist meer belasting in Nederland dan voor vertrek

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANP / Arie KievitBrits Unilever betaalt nu juist meer belasting in Nederland dan voor vertrek
RTL

Ook al werd dat gevreesd, het vertrek van het hoofdkantoor van Unilever uit Nederland, doet de schatkist geen pijn. Sterker nog: vorig jaar betaalde het inmiddels volledig Britse bedrijf meer winstbelasting in Nederland dan in 2019, 2020 en 2021 bij elkaar.

In 2022 maakte Unilever 206 miljoen euro winstbelasting over naar de schatkist. In de jaren daarvoor was dat veel minder. Dat blijkt uit cijfers van het bedrijf over de belastingafdracht per land.

Sinds december 2020 is Unilever volledig Brits, nadat het zijn Rotterdamse hoofdkantoor opdoekte.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Veel meer dan afgelopen jaren

In 2019, het eerste jaar dat Unilever per land waarin het actief is de belastingafdrachten publiceert, inde de fiscus 59 miljoen euro. In 2020 was dat 26 miljoen. In 2021, het eerste jaar dat Unilever geen hoofdkantoor meer in Nederland had, was de afdracht even negatief: -2 miljoen euro.

Maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in 2022, toen het bedrijf dus 206 miljoen euro aan winstbelasting afdroeg. Een woordvoerder van Unilever laat weten dat de hoge belastingsom in 2022 het gevolg is van uitgestelde belastingafdracht over 2021 en vooruitbetaalde belasting voor het jaar 2022.

Sinds 2021 Brits

Unilever, dat decennialang zowel een Nederlands als Brits hoofdkantoor had, besloot eind 2020 om definitief volledig Brits te worden. Een paar maanden daarvoor was het plan nog om een volledig Nederlands bedrijf te worden, maar Britse aandeelhouders kwamen daar tegen in het geweer, waarop het bedrijf uiteindelijk juist Nederland verliet.

Unilever niet meer Nederlands, vanaf vandaag volledig Brits
Lees ook

Unilever niet meer Nederlands, vanaf vandaag volledig Brits

In de jaren daarvoor woedde een verhit debat in de Nederlandse politiek over het afschaffen van de dividendbelasting. Dat was vooral bedoeld om bedrijven als Unilever en Shell te behouden voor Nederland. Volgens minister-president Rutte was dat van essentieel belang voor de Nederlandse economie en het vestigingsklimaat

"Als je daar niet op inspeelt, neem je een risico met tienduizenden, honderdduizenden, potentieel miljoenen banen. Die verantwoordelijkheid wil ik niet nemen", aldus Rutte in 2017.

Sindsdien heeft Unilever inderdaad zijn hoofdkantoor verkast, maar de draconische gevolgen zijn volledig uitgebleven. Vorig jaar melde RTL Nieuws al dat het aantal banen bij Unilever in Nederland zelfs was toegenomen sinds het vertrek, en nu wordt dus zichtbaar dat ook de staatskas niet geraakt wordt.

Unilever ontkent overigens dat de hogere belastingafdracht juist een direct gevolg is van het vertrek uit Nederland. Dat kan het geval zijn, omdat aan het hoofdkantoor allerlei kosten worden toegerekend die de winst kunnen drukken, maar volgens het bedrijf is daar geen sprake van.

Lees meer over
Unilever