Elektrische fietsen met flinke kortingen verkocht vanwege overschotten
Na tijden van schaarste kampen fabrikanten en verkopers van elektrische fietsen inmiddels met flinke voorraden. En daar willen ze graag vanaf, zeggen kenners. Consumenten kunnen flinke kortingen tegemoet zien.
Tijdens de coronacrisis was er nog een tekort aan elektrische fietsen, maar inmiddels is er een overschot, zegt Paul de Waal, woordvoerder van brancheorganisatie Bovag tegen RTL Z.
Fietsen en onderdelen die tijdens de pandemie niet te krijgen waren, komen nu los, zegt hij. Tegelijkertijd is de vraag naar e-bikes, mede door de dalende koopkracht vanwege de hoge inflatie, ingezakt.
De voorraden zijn bij veel fietsenwinkels daarom veel groter dan twee jaar geleden. Ondernemers zitten daar niet per se op te wachten: "Voorraden kosten geld, ze zijn gefinancierd en de rente is hoog." Bedrijven zijn daarom 'meer dan bereid' om de fietsen tegen een goede prijs te verkopen, aldus De Waal.
Voor sommige modellen is de adviesprijs tot wel elf procent gedaald, wat goed kan zijn voor een korting van 400 euro, meldt het Financieele Dagblad op basis van een rondgang. Fietsbedrijven zoals Accell, Stella en Amslod gingen al over tot prijsverlagingen.
Volgend jaar oud
Op dit moment is de markt voor elektrische fietsen wat lastiger, omdat consumenten minder te besteden hebben, zegt Dirk Mulder, retaileconoom bij ING. De vraag is er nog altijd en ook in het buitenland is er veel interesse in e-bikes, zegt hij. "Het is een groeimarkt."
Toch willen de makers en handelaren van hun huidige voorraad aan fietsen af: "Het legt beslag op de liquiditeit van een bedrijf, ofwel hoeveel geld je in huis hebt. Maar wellicht belangrijker: een fiets van dit jaar is volgend jaar alweer verouderd door alle ontwikkelingen in de markt."