Villa Eikenhorst

Waarom het landhuis van de koning per vierkante meter minder waard is dan een flat

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPWaarom het landhuis van de koning per vierkante meter minder waard is dan een flat
RTL

Waar menig huizenbezitter ieder jaar de door de overheid geschatte waarde van zijn huis, en de daarmee samenhangende belastingen, al jaren omhoog ziet schieten, heeft de koning daar geen last van. Zijn kapitale villa in Wassenaar met een landgoed eromheen, wordt gewaardeerd op slechts 3,7 miljoen euro.

Ieder jaar stellen gemeentes de zogeheten WOZ-waarden van alle huizen in Nederland vast. Dat is van belang, want over die geschatte waarde van je huis, moet je onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. Hoe hoger de WOZ, hoe hoger de belasting.

Genadig

In vergelijking met zijn buren, komt de koning er buitengewoon genadig vanaf. Willem-Alexander en zijn gezin wonen zelf overigens al jaren niet meer in Villa Eikenhorst, maar verhuren het pand sinds zij intrek hebben genomen in Huis ten Bosch, dat eigendom is van de staat.

Zijaanzicht van de Eikenhorst.© Maarten Hartman
Zijaanzicht van de Eikenhorst.

Zijn buren, die ook niet in misselijke optrekjes wonen, worden een stuk harder aangeslagen. Zo wordt een villa aan de statige Rust en Vreugdlaan op een steenworp afstand van het landgoed gewaardeerd op 5,7 miljoen euro, terwijl het woonoppervlak vier keer zo klein is en het grondoppervlak met ruim 34.000 vierkante meter verbleekt bij de 2,6 miljoen vierkante meter landgoed rond de Eikenhorst.

2000 euro per vierkante meter

De 3,7 miljoen euro komt neer op slechts 2000 euro per vierkante meter woonruimte, waarvan er 1901 vierkante meters zijn. Ter Illustratie: voor een nieuwbouwwoning, doorgaans geen paleis of landhuis, betaal je tegenwoordig gemiddeld 4480 euro per vierkante meter.

Zeker in Wassenaar is 2000 euro per vierkante meter een schijntje. Een portiekflat van 57 vierkante meter in de aanmerkelijk minder statige Dirk de Raetlaan staat bijvoorbeeld voor 4825 euro per vierkante meter te koop.

Een flat aan de Dirk de Raetlaan.© Google Maps
Een flat aan de Dirk de Raetlaan.

En als je het hele landgoed van de koning meetelt, kom je op een grondprijs uit van slechts 1,40 euro per vierkante meter. Daar koop je nog geen zakje pepernoten voor.

Koning wordt niet gematst

Maar betekent dat dat de koning gematst wordt? Dat dan weer niet, legt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer uit. Dat is de toezichthouder die in de gaten houdt of gemeenten de WOZ-regels goed hanteren.

"Dat grote verschil begrijp ik wel", zegt Kathmann. "Dat heeft niet te maken met dat de eigenaar de koning is, maar dat het een landgoed is."

Grond niks waard

Eigenaren van landgoederen die onder de Natuurschoonwet vallen, krijgen daarvoor namelijk de nodige fiscale voordeeltjes. "Een heel groot verschil: bij landgoederen wordt al het ongebouwde bij de waardebepaling buiten beschouwing gelaten." Die twee miljoen vierkante meter grond zijn voor de WOZ dus niks waard.

En ook het huis zelf wordt 'voorzichtig gewaardeerd', legt de Waarderingskamer uit. Omdat de eigenaar de verplichting heeft om het pand 25 jaar lang in sjieke staat te houden, wordt de WOZ-waarde naar beneden bijgesteld.

Het idee daarachter is dat het op deze manier aangemoedigd wordt om een landgoed te beheren en in stand te houden. 

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningin MáximawozHuizenprijzenEditie NL Link in bio