Toekomstmakers

Circulaire economie komt nog niet van de grond

Door Leon van Poppel··Aangepast:
© iStockCirculaire economie komt nog niet van de grond
RTL

Voor een échte duurzame economie moeten bedrijven in de toekomst gebruik maken van circulaire bedrijfsmodellen. Die ambitie is er wel, maar is lastig te realiseren.

Het scherm waarop je dit artikel leest, gaat hopelijk nog wel een aantal jaar mee. Maar als het kapot is, wat gebeurt er dan mee? Veel van de grondstoffen waarvan het is gemaakt zijn in theorie te recyclen en hergebruiken. Een harde noodzaak als we ook in de toekomst nieuwe spullen willen kopen. We zijn immers met steeds meer mensen, en de grondstoffen op Aarde zijn beperkt.

Circulair zijn kost (te) veel geld

Maar het bedrijfsleven heeft er moeite mee, blijkt uit de Circular Economy Index, een nieuw initiatief van Circle Economy, MVO Nederland, Accenture en Duurzaam Bedrijfsleven.

Uit een nationale enquête onder 50 multinationals waaronder ABN AMRO, ASML en Vodafone kwam naar voren dat 87 procent circulaire uitgangspunten heeft opgesteld in de strategie. Een mooie doelstelling, maar die daadwerkelijk omzetten naar de praktijk gebeurt nog weinig. Van de ondervraagde bedrijven heeft slechts vijftien procent in kaart gebracht wat de bedrijfsbrede gevolgen zijn van het invoeren van een circulaire model.

De bedrijven benadrukken dat het vertalen van uitgangspunt naar rendabel businessmodel de grootste uitdaging is. Oftewel, het kost nu nog teveel geld om toe te passen.

Daarom heeft tot nu toe slechts een derde van de ondervraagde bedrijven de circulaire doelstellingen vastgelegd in concrete afspraken met ketenpartijen. Met de inkoop van producten ligt dat getal nog lager. Slechts zes procent stelt hiervoor minimumeisen aan inkooppartijen.

Afval is makkelijk

De bedrijven scoren wel goed op het verwerken van afval. Waarschijnlijk omdat dit al in een volwassener stadium zit. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven heeft al een duidelijk beleid en strategie hiervoor, plus concrete plannen voor implementatie.

Maar circulaire producten zijn moeilijk

Maar échte circulaire economie levert juist ook producten die zijn gemaakt met circulaire uitgangspunten. En uit de Index blijkt dat hier nog heel veel winst moet worden behaald. Een vijfde van de bedrijven weet niet hoe circulair de producten zijn, en slechts twintig procent zegt dat meer dan 80 procent van de producten gemaakt zijn met circulaire principes.

Thumbnail

Bron: Circular Economy Index

Bedrijven spreken zichzelf tegen

In de enquête wordt nog een aparte constatering gedaan wat betreft retourlogistiek, het inzamelen van verkochte producten om die te verwerken op een milieuvriendelijke manier. 38 procent ziet dit wel als verantwoordelijkheid, maar slechts 17 procent biedt het aan als service op betekenisvol niveau. Waar dit verschil tussen verantwoordelijkheidsgevoel en daadwerkelijke uitvoering vandaan komt, maakt het onderzoek niet duidelijk. 

Toekomstmakers onderzocht eerder al de impact van Nanotechnologie op de circulaire economie en de stad van de Toekomst. Kijk de uitzending hier terug.