Bedrijven

Vergistingsmachine zet mest om in elektriciteit

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPVergistingsmachine zet mest om in elektriciteit
RTL

Zuivelbedrijf FrieslandCampina ontvouwt zijn plan om in 2020 duizend Nederlandse melkveehouders te helpen aan een vergistingsinstallatie waarmee zij mest van koeien kunnen omzetten in elektriciteit. Dit moet de CO2-uitstoot van de melkveesector verlagen.

Deze monovergisters zijn peperduur: voor een boerderij met honderd koeien kost de installatie zeker 300.000 euro. Boeren kunnen nu alleen aanspraak maken op subsidie per afgeleverde kilowattuur stroom, maar niet voor de aanschaf. Daarbij gaat FrieslandCampina hen helpen, zegt CEO Roelof Joosten tegen Trouw.

Hij verwacht in juni een subsidieregeling voor duurzame energie met minister Kamp van Economische Zaken te ondertekenen. De gesprekken, waarbij ook Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) betrokken is, lopen nog.

CO2-uitstoot vooral op de boerderij
Een monovergister heeft een motor die draait op het schadelijke methaangas in de mest en wekt door vergisting warmte en biogas op. Die kan worden opgewaardeerd tot groen gas wat aan het aardgasnet kan worden geleverd. Bovendien verlaagt de machine de uitstoot van CO2. 

FrieslandCampina probeert op deze manier de klimaatdoelstellingen te halen. Joosten: "10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken. 90 procent vindt plaats op de boerderij." 

Er worden in Nederland nog nauwelijks monovergisters gebruikt. Volgens FrieslandCampina zijn er in Nederland vierduizend, met name grotere, melkveehouderijen geschikt voor een installatie.

Lees meer over
FrieslandCampina