Bedrijven

Weer gigaverlies voor wasserij CleanLease, maar winst is nabij

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWeer gigaverlies voor wasserij CleanLease, maar winst is nabij
RTL

CleanLease, de grootste industriële wasserij van Nederland, heeft opnieuw een groot verlies geleden. In 2016 was het verlies bijna 13 miljoen en ook dit jaar zal het bedrijf nog rode cijfers schrijven. Maar onder meer dankzij een forse reorganisatie verwacht topman Job Muller volgend jaar wel weer winst.

CleanLease verzorgt met ruim 1500 werknemers het wasgoed voor zorginstellingen en recreatieparken. De onderneming, die sinds 2010 in handen is van investeringsmaatschappij Egeria, is goed voor een jaaromzet van zo'n 100 miljoen euro.

Zwaar weer

In februari bleek dat het bedrijf in zwaar weer zat. Als gevolg daarvan bakkeleiden grootaandeelhouder Egeria en oprichtersfamilie Hartog over een noodzakelijke kapitaalinjectie.

CleanLease was in de problemen gekomen omdat er te veel industriële wasserijen waren, waardoor de tarieven voor wasgoed onder druk stonden. Als gevolg daarvan boekte de wasserijgigant verliezen van 26 miljoen euro in 2014 en 4 miljoen euro in 2015.

Opnieuw verlies

Nu blijkt dat het bedrijf ook in 2016 rode cijfers heeft geschreven. Volgens de onlangs bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening bedroeg het verlies vorig jaar 12,8 miljoen euro.

Directeur Muller, die in 2015 naar CleanLease kwam, schrijft de nieuwe verliezen vooral toe aan eenmalige lasten. "Wij moesten vooral geld reserveren voor de reorganisatie."

Reorganisatie

Muller wijst erop dat CleanLease dit jaar een flink aantal wasserijen heeft gesloten. "Als marktleider voelden wij ons verantwoordelijk voor het terugbrengen van de overcapaciteit in de markt. Daarom gingen onze vestigingen in Hulst, Kerkrade, Rotterdam, Amsterdam en het Belgische Doornik dicht. Daardoor zijn de overgebleven vestingen, zes in Nederland en vier in België, weer lekker gevuld."

Ook bouwde CleanLease het hoofdkantoor in Koudekerk aan den Rijn af, en staakte het een sterilisatiebedrijf in Capelle. "Die markt groeide niet."

300 voltijdsbanen geschrapt

Muller is blij dat de kosten daarmee omlaag zijn gebracht, hoewel hij aantekent dat er als gevolg van de reorganisatie 300 voltijdsbanen verdwenen. "Voor die mensen was dat natuurlijk heel vervelend, maar we hebben het netjes gedaan. Het was noodzakelijk voor een bestendige toekomst."

Met de reorganisatie achter de rug kan CleanLease volgens Muller volgend jaar 'vol inzetten' op een omzetstijging. "Met onze klanten kijken we hoe wij ze het beste kunnen helpen. Het is een uitdagend speelveld, omdat veel klanten als ziekenhuizen en verpleeginstellingen kampen met krimpende budgetten."

Operatie lamgelegd

Muller wijst er wel op dat zijn klanten niet zonder schoon wasgoed kunnen. "Wij leveren een relevant product. Zonder lakens wordt de hele operatie van een ziekenhuis letterlijk en figuurlijk lamgelegd."

De ruzie tussen aandeelhouders Egeria en de oprichtersfamilie Hartog is inmiddels bijgelegd. Hartog stapte begin dit jaar naar de Ondernemingskamer, om te voorkomen dat een derde aandeelhouder met een kapitaalinjectie een belang van 20 procent zou krijgen.

"Die zaak is in het voordeel van Egeria en CleanLease beslist, en Hartog heeft zich daarin geschikt", zegt Muller. "Hij is aandeelhouder gebleven, met een bescheiden belang." Hartog reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De kapitaalinjectie die Hartog probeerde te voorkomen, heeft toch plaatsgevonden, 'waardoor CleanLease ook op dat vlak weer rust kent', aldus Muller. 

Geen verkoopplannen

Begin 2016 kwam in het nieuws dat grootaandeelhouder Egeria van CleanLease af wilde. Is de verkoop van de wasserijgigant aanstaande, nu het bedrijf weer is opgeschoond? "Die verkoopverhalen herken ik niet", zegt Muller. "Destijds werd alleen de verkoop van de Belgische dochter overwogen. En ook nu voel ik geen tijdsdruk van Egeria."

De Amsterdamse investeringsmaatschappij bevestigt desgevraagd dat verkoop 'op dit moment niet aan de orde is.'

Lees meer over
EgeriaCleanLease