LyondellBasell 'vertrok' om dividendbelasting, maar schept juist banen in Nederland
Een van de argumenten om de dividendbelasting af te schaffen (kostenplaatje bijna 2 miljard per jaar) is dat het banen kost als bedrijven Nederland verlaten. Maar het enige bedrijf dat daadwerkelijk Nederland 'verliet' vanwege de dividendbelasting, is verder nog volop actief in ons land. En het creëert zelfs nieuwe banen.
Het gaat om LyondellBasell, het bekendste en voor zover wij weten enige bedrijf dat Nederland 'verliet' vanwege de beruchte dividendbelasting. In 2013 verruilde het chemiebedrijf Nederland voor het Verenigd Koninkrijk als vestigingsplaats voor belastingzaken.
Om die verhuizing mogelijk te maken, werden afspraken gemaakt met zowel de Britse als de Nederlandse fiscus, zogeheten rulings, zo meldde het bedrijf in zijn jaarverslag van 2013.
Het resultaat: aandeelhouders van het bedrijf hoeven geen belasting meer te betalen over het dividend dat ze ontvangen, want in Groot-Brittannië bestaat deze belasting niet. Het was dan ook vooral een verhuizing op papier, alleen het fiscale hoofdkantoor werd verplaatst.
Jarenlange lobby
Toch zijn dit soort acties van bedrijven (of het dreigen ermee) reden voor het kabinet Rutte III om de dividendbelasting in Nederland af te schaffen. Door de maatregel loopt de staat zo'n 2 miljard aan inkomsten mis.
Het kabinet zet het plan ondanks felle protesten toch door, omdat grote jongens als Shell of Unilever anders hun hoofdkantoren mogelijk zouden verplaatsen. En dat zou weer gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Maar bij het enige bedrijf dat dus écht vertrok vanwege de dividendbelasting, wordt alsnog volop geïnvesteerd in Nederland.
Lees ook: 'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten
investering van tientallen miljoenen
Want het Amerikaans-Brits-Nederlandse bedrijf heeft zijn echte werkzaamheden helemaal niet verplaatst uit Nederland. LyondellBasell, naar eigen zeggen een wereldspeler op het gebied van plastic, chemicaliën en raffinage, investeert nu zelfs tientallen miljoenen euro's in een nieuwe installatie in zijn fabriek op de Maasvlakte.
In totaal wordt 150 miljoen euro gestoken in de installatie om afval uit de fabriek te verwerken, maar het bedrijf krijgt 11 miljoen subsidie uit fondsen voor duurzame energie en het verminderen van CO2-uitstoot. Van de 139 miljoen die overblijft, neemt joint-venture-partner Covestro de helft voor zijn rekening.
Elf banen
En dat levert ook nog eens banen op ook. "Als de installatie eenmaal draait, levert dat elf banen op", zegt een woordvoerder. Het bouwen zelf zorgt voor 71 tijdelijke banen. De bouw is naar verwachting medio 2020 klaar.
Vandaag de dag werken er zo'n 1500 mensen in de Nederlandse vestigingen van het bedrijf in het Botlekgebied, op de Maasvlakte en in Moerdijk.
Investering
Hoeveel mensen er voor de verhuizing van het fiscale hoofdkwartier in Nederland werkten, wil de woordvoerder niet zeggen. Zij verwijst door naar een collega in Houston, waar het bedrijf met een beurswaarde van bijna 44 miljard dollar ook een hoofdkantoor heeft.
Eerder liet het bedrijf al wel aan RTL Z weten dat het verplaatsen van de belastingzetel uit Nederland geen banen heeft gekost.