Bedrijven

KPN wil 350 miljoen besparen, snijdt in arbeidskosten en banen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKPN wil 350 miljoen besparen, snijdt in arbeidskosten en banen
RTL

KPN wil de komende jaren flink snijden in de kosten en zo 350 miljoen euro besparen. De organisatie moet simpeler worden ingericht. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er zullen verdwijnen.

Tussen 2019 en 2021 moet de 350 miljoen euro besparing mogelijk worden door ‘minder uitgaven en een groei van de de winstgevende onderdelen van het bedrijf.’ De besparing komt onder meer uit arbeidskosten, al maakt het bedrijf niet direct duidelijk of en zo ja, hoeveel banen er geschrapt worden.

KPN organiseert vandaag zijn Capital Markets Day voor investeerders en analisten. Daar zegt het bedrijf de omvorming van ‘ouderwets’ telefoonbedrijf naar modern telecombedrijf te willen versnellen.

Minder banen

Een woordvoerder van KPN zegt tegen RTL Z dat het bedrijf nog niet weet hoeveel banen er zullen verdwijnen. Dat er banen zullen verdwijnen is echter wel een zekerheid. "Wij willen een efficientere organisatie worden en daar hoort bij dat we minder medewerkers hebben", zegt de woordvoerder. 

Hoe dat in zijn werk gaat is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder. "Onze arbeidskosten zijn verdeeld over eigen personeel, extern personeel en medewerkers van onze leveranciers. Of en waar we banen gaan reduceren is nog niet te zeggen en zal ook later pas blijken. Het is geen doel op zich", stelt KPN. Momenteel telt KPN nog ongeveer 12.600 voltijdsbanen.

Omzet en winst KPN dalen verder, vooral de zakelijke tak krimpt
Lees ook

Omzet en winst KPN dalen verder, vooral de zakelijke tak krimpt

Dividend

"Er wordt meer bezuinigd dan was verwacht en dat is goed nieuws voor beleggers", zegt beurscommentator Durk Veenstra. KPN kampt met een krimpende omzet en om beleggers te paaien keert en toch dividend uit, legt hij uit.

Het dividendrendement (het dividend als percentage van de beurskoers) is nu zo'n 4,7 procent en dat is hoger dan het gemiddelde voor AEX-fondsen, aldus Veenstra.

Op de beurs stijgt de koers van KPN. Het is daarmee één van de sterkste stijgers op de beurs.

Maar Veenstra vraagt zich wel af of KPN het dividend op peil kan houden. Er komt een veiling van de 5G-frequentie aan en mogelijk moet KPN daarvoor flink de portemonnee trekken, vreest Veenstra.

 

© RTL Z / Thomson Reuters

Groei?

Het wordt volgens Jos Versteeg van InsingerGilissen moeilijk voor KPN om op langere termijn te groeien. Hij zegt al blij te zijn dat de omzet niet meer krimpt maar kan stabiliseren. Als de oude netwerken zijn geupdate dan is er een kans op lichte omzetgroei, maar KPN zal het met name moeten hebben van kostenbesparingen, denkt Versteeg.

Omzet blijft teruglopen

Ceo Maximo Ibarra, die dit jaar aantrad, laat in een persbericht weten dat KPN de afgelopen jaren sterker is geworden. “Er is vooruitgang geboekt als het gaat om kwaliteit van dienstverlening, klanttevredenheid en structureel lagere uitgaven.”

Het bedrijf kampt met een teruglopende omzet. Klanten bellen minder en minder, terwijl de nadruk meer op data is gaan liggen. Een grote reorganisatie komt dan ook niet uit de lucht vallen.

5G onderweg

KPN maakt jaarlijks 1,1 miljard euro vrij voor investeringen. De aangekondigde kostenbesparingen moeten zorgen dat er verder kan worden geïnvesteerd in het datanetwerk. Dat is nodig omdat de telecomsector begint met de overgang naar 5G-netwerken.

Lees meer over
KPNTelecommunicatie