'Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland'
Het grootste bedrijf van Nederland betaalt hier geen cent winstbelasting, zeggen ingewijden tegen Trouw. De krant heeft ook een document ingezien van het ministerie van Financiën waaruit dat zou blijken.
De Brits-Nederlandse olie- en gasreus is voor de belastingen een ingezetene van Nederland, maar dat betekent blijkbaar niet dat de fiscus daarvan profiteert.
Niet in Nederland
Shell zette vorig jaar een nettowinst in de boeken van zo'n 13 miljard dollar. Uit de jaarcijfers van het bedrijf blijkt dat Shell een slordige 6 miljard dollar aan winstbelasting heeft betaald, maar volgens de krant was dat niet in Nederland.
Een van de bronnen van Trouw zegt dat dit ook verklaart waarom Shell zo fel lobbyt tegen de dividendbelasting. "Afschaffing van de dividendbelasting is het enige wat Shell nog iets oplevert."
Hoe kan dat?
De vraag is dan hoe het kan dat zo'n groot bedrijf, met zulke hoge winsten, geen winstbelasting betaalt in het land waar het hoofdkantoor staat. Dat heeft een aantal redenen.
Aan de ene kant betaalt Shell al winstbelastingen in andere landen waar het geld verdient. Die winsten worden niet dubbel belast, en dus hoeft er over die winst in Nederland niet nog eens afgedragen te worden.
Maar Shell heeft ook echte activiteiten in Nederland, waar het geld mee verdient, dus waarom worden daar dan geen belastingen over betaald? Volgens Trouw maakt het bedrijf slim gebruik van twee – legale – belastingtrucs.
De eerste truc: verliezen die in het buitenland worden gemaakt, kunnen in Nederland worden afgetrokken van de belastbare winst. Zo kan Shell de boekhoudkundige winst in Nederland drukken, zodat er minder belasting over de winst hoeft te worden betaald.
De tweede truc: de rente die Shell betaalt over grote leningen die het afsluit om projecten te kunnen financieren mag het ook aftrekken van de winst in Nederland. Tel die twee aftrekposten op en er blijft geen winst meer over, aldus de krant.
Shell gaat niet in op de vraag
In een verklaring over het artikel van Trouw, geeft Shell geen antwoord op de vraag of er in Nederland winstbelasting wordt betaald. Het bedrijf schrijft dat het wereldwijd 10 miljard dollar aan winstbelasting en royalty’s betaalt. Ook na aandringen wil Shell niet zeggen of er winstbelasting wordt betaald in Nederland. Volgens het bedrijf is zelfs de vraag óf er winstbelasting wordt betaald gevoelige bedrijfsinformatie.
Alleen over de NAM, een joint-venture met ExxonMobil, laat Shell wel iets los. Over 2017 heeft het bedrijf een miljard aan winstbelasting en royalty’s betaald. "Nadere details over onze belastingafdrachten in Nederland publiceren we conform Europese regels niet", aldus Shell.
Daarnaast weerspreekt het bedrijf de aantijging dat er een link is tussen de lobby tegen de dividendbelasting en het niet-betalen van winstbelasting. "Er is geen enkele link tussen vennootschapsbelasting en onze visie op de dividendbelasting."